Ministar Malenica: Sljedeće godine nova povećanja plaća u državnoj službi i javnim službama

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/HRT.PNG

​Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za HTV Dnevnik komentirao je mjesec dana štrajka u pravosuđu i rekao da kada postoje razgovori postoji i prostor da se postigne dogovor.

- Ono što je važno je da smo mi u Hrvatskom saboru predstavili Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama i iz tog zakona se može vidjeti da Vlada ima intenciju povećati plaće u državnim i javnim službama. To proizlazi iz činjenice da je najniži koeficijent u novom zakon 0,9 što je 42 posto više od najnižeg koeficijenta koji je trenutno u uredbama.

Povećanje plaća

Ministar je istaknuo da je ono što Vlada cijelo vrijeme komunicira sa sindikatima povjerenje i strpljenje da se povećanje što prije dogodi.

- Postoje određena pravila fiskalne odgovornosti i fiskalnog kapaciteta Vlade, priprema se proračun za sljedeću godinu. Od početka sljedeće godine idemo u tom smjeru da se povećaju plaće, rekao je.

Malenica je kazao da ima razumijevanje za sve službenike i namještenike i to ne samo u pravosuđu nego i u čitavoj državnoj i javnoj upravi koji imaju male plaće.

- Vlada je kontinuirano povećala plaće tako da ćemo u tom smjeru ići i dalje, dodao je.

Novi zakon

Ministar je rekao da će novi zakon i nove uredbe dovesti do povećanog fiskalnog učinka.

- Sada smo u planiranju za sljedeću godinu i osiguravanju sredstava za novo povećanje plaća, kazao je.

Neplaćanje dana u štrajku

Malenica je kazao da donošenje odluke o neplaćanju dana u štrajku nije popularna mjera i Vlada do sada nije donosila odluku o tome da se neće platiti dani provedeni u štrajku.

- Plaća za mjesec lipanj je u isplati bez obzira na dane provedene u štrajku. Hoće li Vlada u nekom trenutku donijeti odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku to ćemo vidjeti, nismo se još odlučili za to, objasnio je ministar.

- Ali se razmišlja o tome kao i mnogim drugim stvarima, dodao je.

Učinkovitost rada pravosudnih tijela

Ministar je istaknuo da ova situacija nije dobra za pravosuđe, a niti za Vladu i građane.

- U prošloj godini su bili pozitivni rezultati učinkovitosti rada pravosudnih tijela. Imali smo određeni pozitivni trend, ova situacija će zasigurno ostaviti određene posljedice na učinkovitost rada pravosudnih tijela, kazao je.

Komentirao je i istup Radovana Dobronića koji je kazao da je u pravosudnom sustavu kaos i rekao da to nije točno.

- Kontinuirano se ulaže u pravosuđe. Mi smo svjesni činjenice malih plaća ne samo u pravosuđu nego u čitavoj državnoj upravi i 2020. smo pokrenuli reformu plaća u državnoj i javnoj upravi i ta reforma se realizira kroz donošenje ovog zakona. Tu se enormni napori ulažu u poboljšanje pravosudne infrastrukture, to ne može ići preko noći, kazao je Malenica.
 
- Mi dugoročno razmišljamo o ulaganju u pravosudnu infrastrukturu i digitalizaciju, dodao je i rekao da će uskoro započeti gradnja Trga pravde.

Malenica je rekao da vjeruje u pozitivan ishod ovog štrajka te razumijevanje zaposlenika i sindikata.

- Ne možemo ovom problemu pristupiti parcijalno i rješavati samo problem službenika u pravosuđu već svih službenika i namještenika, kazao je.

Korupcija

Novim Kodeksom za ponašanje državnih dužnosnika cilj je spriječiti korupciju.

- Ono što Vlada može učiniti je raditi na jačanju prevencije i upravo to činimo s ovim etičkim Kodeksom i etičkim Vijećem, dodao je.

Pisane vijesti