Ministar Malenica u emisiji „A sada Vlada:“ Vladinim pristupom više od 7.200 zaposlenih u pravosuđu dobiva veću plaću

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/Ministar Malenica (002).png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući u radijskoj emisiji „A sada Vlada“ osvrnuo se je na povećanje najnižih plaća u sustavu državne uprave, štrajk u pravosudnim tijelima, izborne jedinice te povratak hrvatskih državljana iz Zambije.

„Ne možemo parcijalno rješavati samo jedan segment državne službe, a to su službenici i namještenici u pravosudnim tijelima. Od ukupno oko 8.000 službenika i namještenika u pravosuđu, njih oko 7.300 obuhvaćeno je ovim povećanjem, a od tih 7.300, oko 6.300 dobit će povećanje plaće od 100 eura. To je povećanje između 18 – 20%,“ rekao je ministar Malenica.

Dodatak kao prijelazno rješenje do stupanja na snagu Uredbe

Na pitanje novinara mogu li Sindikati računati na traženo povećanje plaća, ministar je objasnio kako je Vlada problematici niskih plaća u državnoj i javnoj upravi pristupila s jednim sveobuhvatnim rješenjem.

„Mi smo kroz ovaj dodatak obuhvatili oko 220 tisuća od ukupno 240 tisuća službenika i namještenika u državnim i javnim službama. Mogu reći da smo po prvi put s ovim dodatkom najviše obuhvatili i povećali plaće onim službenicima i namještenicima koji imaju najmanje plaće. Ovo je prvi put da je Vlada s ovakvim pristupom najviše podigla plaće onima koji imaju najmanji koeficijent. Sljedeći tjedan bi na Vladi trebala biti odluka Vlade i Memorandum o razumijevanju kojeg ćemo potpisati sa Sindikatima,“ najavio je ministar Malenica naglasivši još jednom kako je dodatak tek prijelazno rješenje do stupanja na snagu Uredbe Zakona o plaćama.

Dobar dijalog sa Sindikatima

„Vlada ima otvoreni i dobar dijalog sa socijalnim partnerima. Razumijemo sve ono što oni govore, a oni razumiju poziciju Vlade. Uskoro nam slijedi i porezna reforma koja će se zasigurno u najvećoj mjeri odraziti na one službenike i namještenike koji imaju najmanje plaće. Tako da će oni efekt osjetiti i nakon 1. siječnja,“ objasnio je ministar.

Na upit novinara što će se dogoditi ako se štrajk nastavi ministar je odgovorio: „Sindikati isključivo traže povećanje plaća u pravosuđu, dok mi smatramo da ne možemo gledati selektivno samo ljude u pravosuđu. Želimo cjelovito gledati povećanje plaća.“

„To povećanje od 300 do 400 eura narušava određenu strukturu zaposlenih u državnoj upravi s obzirom da postoje određeni limiti koeficijenata. Može se dogoditi da netko sa srednjom stručnom spremom prijeđe plaću nekog službenika s visokom stručnom spremom. Tako da nije to tako jednostavno kako Sindikati traže,“ istaknuo je ministar naglasivši kako je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika bio je uključen u Radnu skupinu i zna koja je intencija Vlade te kojom će se dinamikom ići.

 „Ozbiljno pristupamo svakom problemu, bez obzira na izbore. Imamo regres koji je povećan za 70 eura, imamo pregovore o osnovici na jesen, imamo poreznu reformu koja će zasigurno službenicima u pravosuđu donijeti određeno povećanje. Dakle to je niz aktivnosti koje mi u ovih šest mjeseci provodimo, a koje idu u smjeru povećanja plaća službenika i namještenika u državnoj i javnoj upravi,“ zaključio je ministar.

Plaća mlađeg pravosudnog policajca povećat će se za 15%

Upitan da komentira moguće akcije sindikalnih policajaca ministar je istaknuo da je razgovarao i s predstavnicima pravosudnih policajaca kojima je prezentiran ovaj Vlade, a kojim bi porasle plaće i pravosudnim policajcima.

„Ono što smo detektirali u razgovoru s njima je jedna kategorija pravosudnih policajaca koja ima dosta niže plaće – mlađi pravosudni policajac. Pronašli smo način da toj kategoriji povećamo plaću za 15%,“ rekao je ministar.

U posljednje tri godine Ministarstvo pravosuđa i uprave u pravosudnu je policiju uložilo oko 4,5 milijuna eura, a nakon 15 godina u pripremi je i izgradnja potpuno novog zatvora – kaznionice zatvorenog tipa u Gospiću.

„Nastavljamo ulagati i u ljude te smo time ispunili većinu zahtjeva pravosudnih policajaca. Nadamo da će oni to i prihvatiti,“ istaknuo je ministar.

Analizirana odluka Ustavnog suda i napravljene minimalne korekcije Zakona o izbornim jedinicama

„Nismo mijenjali izborni sustav, nismo mijenjali kompletno izborno zakonodavstvo. Pristupili smo minimalnim izmjenama Zakona o izbornim jedinicama. Analizirali smo odluku Ustavnog suda i ispunili ono što je Ustavni sud tražio, a to je da nema odstupanja, da svaki glas vrijedi jednako, da nema odstupanja u veličini izbornih jedinica i da se koliko je god moguće prate granice administrativnih jedinica,“ rekao je ministar pozvavši građane da daju svoj doprinos Zakonu kroz komentar na javnom savjetovanju.
 
Izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu ojačana pravna sigurnost u međunarodnim posvajanjima

Na kraju gostovanja ministar je komentirao slučaj „Zambija“ istaknuvši kako je sada najvažnije da je osmero hrvatskih državljana na sigurnom sa svojom djecom. Također zahvalio je i konzularnom uredu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na velikom trudu i nastojanjima da se pomogne zatvorenim Hrvatima.

„Zakon o međunarodnom privatnom pravu je jedan opći Zakon koji ne uređuje samo pitanje međunarodnih posvajanja. U ovom segmentu koji se mijenja on se odnosi na  priznanje stranih sudskih odluka. Svjesni činjenice da ovdje postoji jedna pravna praznina , a koja se odnosi na države koje nisu potpisnice Haške konvencije, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te u skladu s preporukama predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, htjeli smo ojačati pravnu sigurnost u takvim postupcima,“ zaključio je ministar Malenica.
 
 

Pisane vijesti