Ministar Malenica za RTL: Službenicima i namještenicima s najnižim plaćama one će porasti i za 20%

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/RTL_danas.PNG

Ministar pravosuđa i uprave za RTL Danas komentirao je povećanje najnižih plaća u državnoj upravi za 100 eura.

Štrajkom prijete i nezadovoljni pravosudni policajci, a ministru pravosuđa nije lako ni u pregovorima s aktualnim štrajkašima. Stižu li povišice i u zatvore i na sudove, o tome je s resornim s ministrom Ivanom Malenicom razgovarao u RTL Danas Ilija Radić.

Čuli smo sindikati koji kaže da će se već sutra vratiti na posao ako im da bolju ponudu. Hoćete li ju dati?

Ako mislite na Sindikat državnih i lokalnih službenika, iznijeli smo prijedlog koji je Vlada pripremila i koji predstavlja prijelazno rješenje do novog Zakona o plaćama. U prijelaznom rješenju za službenike i namještenike u pravosuđu dižu se plaće i do 20 posto i to za one koji su najmanje plaćeni.
Drugi korak bio bi novi zakon i nova uredba s novim povećanjem plaća. Ne možemo ići s time na brzinu. O Zakonu o plaćama priča se 20 godina, on bi trebao ovaj tjedan ići na javno savjetovanje, a onda idu dvije uredbe. To je veliki zahvat na kojem intenzivno radimo zadnjih godinu ili dvije dana. Tražimo strpljenje sindikata. Mi smo iznijeli prijedloge, sindikati imaju sve zahtjevne. Imamo prijelazno rješenje i 20 posto povećanje plaća za one koji imaju najmanja primanja nije malo. Svjesni smo malih plaća, ne samo u pravosuđu nego u državnoj upravi. Ne možemo selektivno krenuti u rješavanje problema tako da ćemo riješiti pravosuđe, a nećemo državnu upravu.

Ali selektivno ste krenuli u pregovore s liječnicima i sucima, zašto se nisu odmah radili pregovori kao danas, da su se okupili svi reprezentativni sindikati?

Reforma Zakona traje više od godinu dana, na radnoj skupini sudjeluju i predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika. Cilj je povećanje plaća i uređenje 2600 radnih mjesta. Pretvaranje 500 različitih dodataka u hibridne koeficijente, to je sveobuhvatan zahvat koji traži određeno vrijeme.

Ali danas smo imali priliku vidjeti da je premijer okupio sve njih. Zašto se nije to napravilo odmah? Svjesni smo koliko je ročišta odgođeno, prvo zbog štrajka sudaca, sada opet. Ljudi su izbili vrijeme, ročišta, termine na sudovima…?

Nije se radilo o štrajku sudca, imali su upozorenja, određene hitne stvari su se odrađivale. Nastavljamo raditi na zakonskim i uredbama. Imamo početni koeficijent 0,631 i to je najniži koeficijent u državnoj upravi, a postavili smo si najniži koeficijent u novom zakonu 0,9 što je skoro 50 posto više.

Hoće li se žaliti na odluku Županijskog suda koji kaže da je štrajk legalan?

Analizirat ćemo odluku i dalje smatramo da štrajk nije utemeljen na zakonu ali vidjet ćemo to u narednim danima.

Danas smo čuli mišljenje gđe. Sanje Šprem da je odluka Ustavnog suda oko regresa skandalozna i neprihvatljiva.

Danas su sindikati na razgovoru iznijeli niz kritika na odluku Ustavnog suda, nisam je osobno pročitao, ali bitno je da će 300 eura regresa biti za sve, bili oni reprezentativni ili ne.

 

Pisane vijesti