Ministar Malenica u emisiji Poligraf: Uz veće plaće, uvodimo objektivno napredovanje na temelju učinkovitosti u radu

Slika /slike/poligraf.JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u emisiji „Poligraf“, gdje je komentirao uredbe kojima se uređuju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnoj službi.

Na početku je konstatirao da se aktivno radi na reformi plaća od 2020. godine.

„Težak je bio posao jer smo imali razne anomalije koje su zadnjih trideset godina pokazale da trebamo jednu veliku reformu, a ova Vlada je imala hrabrost da to i napravi“, izjavio je ministar.
 
Istaknuo je da je završni dio reforme počeo još 2023. godine kada je isplaćen privremeni dodatak od 180 eura. Rekao je da efekt ove reforme iznosi 1,63 mlrd eura što zajedno s vojskom i vojnim djelatnicima obuhvaća preko 250 tisuća službenika i namještenika.
 
„Svima raste plaća, to je najbitnije, ali isto tako je bitno da smo uspostavili sustav temeljen na točnim informacijama. Uspostavljeno je i vijeće za praćenje kretanja odnosno politike plaća. Bili su brojni pokušaji zadnjih trideset godina da se ovako nešto učini i vjerujem da smo postavili dobre temelje za budućnost“, izjavio je ministar.
 
Naglasio je kako je novi Zakon o plaćama uspostavio mehanizam nagrađivanja službenika i namještenika, ali isto tako mehanizam kažnjavanja onih koji ne rade dobro svoj posao.
 
„Zakon o plaćama utvrdio je mogućnost čelniku tijela tj. obvezu da ocjenjuje sve službenike u svom sustavu, sukladno toj ocjeni može rasti plaća određenom brzinom ovisno o tome kakvu je ocjenu službenik dobio. Mi smo uspostavili jedan kvalitetan okvir ocjenjivanja tj. nagrađivanja samih službenika i namještenika, ali isto tako i kažnjavanja. Sustav se temelji na ocjenama i vjerujem da je to nešto što je bitno za ovu reformu“, komentirao je ministar.
 
Upitan o plaćama državnih dužnosnika, ministar je rekao da će se nakon izbora najvjerojatnije to pitanje otvoriti i kako je sada fokus na 250 tisuća službenika i namještenika.
 
„Ništa nije uklesano u kamen, zato smo osnovali vijeće kako bismo mogli stvoriti određene izmjene u budućnosti ako su potrebne, ako postoje anomalije. To je povjerenstvo gdje su predstavnici resora i sindikata. Raspravili smo ove uredbe prije nego što su došle do Vlade. Ono će se sastajati redovito i pratiti postoje li potrebe za izmjenama uredbi“, komentirao je ministar.
 
„Moram istaknuti da smo ovom reformom učinili javnu službu i državnu upravu dodatno privlačnu za nove službenike i namještenike. To je onaj problem koji smo imali zadnjih nekoliko godina kada smo vidjeli pad interesa za zapošljavanje u državnoj i javnoj službi. Vjerujem da je sada s ovom reformom i državna i služba dobiti jedan novi poticaj da se mladi ljudi zapošljavaju u državnu službu i da imaju određenu perspektivu“, zaključio je ministar.

Uz ministra u emisiji su gostovali sindikalisti Mirela Marković i Matija Kroflin.



IZVOR:HRT

SLIKA:HRT



Pisane vijesti