Na sjednici Sabora predstavljene Izmjene i dopune Stečajnog zakona

Slika /slike/01 DT MARTINOVIĆ/HN20230303944460 (1) (1).jpg

Državni tajnik Juro Martinović predstavio je Hrvatskom saboru Izmjene i dopune Stečajnog zakona

Izmjene i dopune Stečajnog zakona uvode se s ciljem usklađivanja normativnog okvira radi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, stoga one obuhvaćaju rješenja kojima se mijenja valuta i usklađuje iznos za predujma troškova predstečajnoga postupka, naknade za prijavu tražbine, najniži iznos temeljnog kapitala društva stečajnih upravitelja s ograničenom odgovornošću, iznos predujma za namirenje troškova stečajnoga postupka, naknade za neovlašteno korištenje, odnosno uporabu predmeta stečajne mase, početne cijene nekretnine na četvrtoj dražbi, novčanih kazni i sl.

Sve utvrđene vrijednosti i vrijednosni pragovi bit će iskazani u eurima nakon stupanja na snagu ovoga Zakona.

Zakonske izmjene provode se i s ciljem ispravka članaka 6.,8. i 9. Stečajnog zakona, budući da je došlo do krivog povezivanja na stavke unutar navedenih članaka.

U Hrvatskom saboru nakon rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona, na sjednici održanoj 30. studenoga 2023. godine donesen je Zaključak kojim se prihvaća Prijedlog te se upućuju predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona.

"Normativni dio Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona istovjetan je Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona" zaključio je državni tajnik.



 

Pisane vijesti