Ministar Malenica „U mreži prvog“ o tri vala ovrhi i socijalnoj komponenti izmjena i dopuna Ovršnog zakona

Slika /slike/novi osj/umrezi.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je za emisiju Hrvatskog radija „U mreži prvog“ o ovrhama i naporima koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima kako bi građanima olakšalo situaciju i uravnotežilo sustav ovrhi.

Ministar Malenica istaknuo je kako je Ministarstvo u zadnjim mjesecima imalo intenzivne razgovore sa svim dionicima ovršnog postupka i uložilo napore da se izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, ali i  razgovorima s javnim bilježnicima učini sve kako ne bi nastao ovršni val.

- Dogovorili smo da ovrhe idu u tri vala, a to su 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja, rekao je i dodao kako se trenutačno nalazimo u situaciji „novo normalno” kada se nastavljaju gospodarske aktivnosti i Vlada je osigurala više od 6 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta te će se danas prezentirati nove mjere.

Naglasio je kako se ide u tom smjeru da se sačuvaju radna mjesta kako bi ljudi imali osiguranu egzistenciju te kako bi mogli podmirivati svoje obaveze.
- U Ovršni zakon smo stavili socijalne komponente, a to je obavijest koju javni bilježnik šalje dužniku, čitav postupak će biti od 400-600 kuna jeftiniji, podižemo granicu za ovrhu na nekretnini s 20 na 40 tisuća kuna, nema deložacija u zimskim mjesecima, a božićnica, uskrsnica i regres neće se ovršivati, rekao je ministar na temu planiranih izmjena i dopuna Ovršnog zakona.

Na posebno pitanje glede izjave premijera Plenkovića kako je moguć novi moratorij na ovrhe, ministar Malenica je rekao kako je ovo odgovorna Vlada koja prati razvoj situacije i ako bude potrebno ponovno će reagirati na ovrhe.

U emisiji „U mreži prvog“ su, uz ministra Ivana Malenicu, sudjelovali i Sarajko Baksa iz Udruge blokirani, Vinka Ilak – savjetnica uprave FINA-e te predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović,a snimku cijele emisije možete pogledati ovdje.

Pisane vijesti