Ministar Malenica za HRT: Izmjenama i dopunama zakona uštedjet ćemo 100 milijuna kuna

Slika /slike/novi osj/a_HRT.JPG

Na javnom savjetovanju se trenutno nalaze Zakon o lokalnim izborima, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o Gradu Zagrebu. Intencija Vlade je racionalizacija i smanjenje troškova u lokalnoj samoupravi, istaknuo je u emisiji A sada Vlada, ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

- Racionalizaciju ćemo postići kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Do sada se biralo 1321 lokalni dužnosnik, a nakon izmjena zakona birat ćemo ih 703, rekao je i dodao kako se ide u smanjenje broja članova predstavničkih tijela za 10 posto.
 
Racionalizacija će se napraviti i smanjenjem naknada za članove predstavničkih tijela, istaknuo je ministar.
 
Naglasio je kako osim racionalizacije u izmjenama i dopunama ova tri zakona želi se postići jačanje transparentnosti jedinica lokalne samouprave, gdje su ih obvezali da javno objavljuju podatke o trošenju proračunskih sredstava.
 
- Izmjenama Zakona o lokalnim izborima, usklađujemo uvijete za kandidiranje čelnika jedinica lokalne samouprave i za člana predstavničkih tijela, rekao je Malenica.
 
Oporba naglašava kako se ukidanje uvjeta od 6 mjeseci prebivališta za gradonačelnika pogoduje pojedincima i izravno se spominje jedna osoba.
 
- Otklonio bih sumnje da se pogoduje jednoj osobi. Smatrali smo da se trebaju izjednačiti uvjeti i za čelnika i za člana predstavničkih tijela lokalne samouprave. Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave je da je dovoljno da osoba na dan stupanja odluke o raspisivanju izbora ima prebivalište u toj jedinici lokalne samouprave, a birači će ocijeniti je li taj kandidat dovoljno kvalitetan, naglasio je.
 
Malenica je istaknuo kako će se ovim izmjenama i dopunama zakona uštedjeti preko 100 milijuna kuna.
 
- Oporba smatra da su to kozmetičke promjene, a ne reforme. Reforma lokalne samouprave nikada ne prestaje i mi ćemo dalje raditi na njoj, istaknuo je.
 
Naglasio je kako se neće ići u smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, ali će se one funkcionalno povezati.
 
Ministar je rekao kako je vrlo važna transparentnost jedinica lokalne samouprave, te kako imamo već sada gradove koji idu u tom smjeru, kao na primjer, Bjelovar, Split i Dubrovnik.
 
- Mi smo u izmjenama i dopunama zakona, transparentnost predvidjeli kao obavezu, naglasio je i dodao kako će ministarstvo za to osigurati digitalnu platformu.
 
Što se tiče Visokog kaznenog suda, Ustavni sud je potvrdio njegovu ustavnost, istaknuo je ministar i dodao kako je Vladi u interesu i da se smanje neriješeni predmeti, ali i da se ubrzaju postupci.


Izvor: HRT
Autor: V.K./A sada Vlada/HR/HRT
11. 11. 2020.


Pisane vijesti