Ministar pravosuđa prezentirao rezultate Ministarstva i sudbene vlasti u 2016. godini

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Konferencija za medije/IMG_2574.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Ante Šprlje zajedno s državnim tajnicama Majom Grubišin i Sanjom Mišević održao je u srijedu, 15. veljače 2017. godine konferenciju za medije na kojoj je prisutne predstavnike javnog priopćavanja upoznao s rezultatima Ministarstva pravosuđa i sudbene vlasti u 2016. godine. 

„Uz manje novaca i manje sudaca postignuti su rezultati oko 10% bolji nego 2015. godine. Ovo je solidan rezultat i inzistirat ćemo na ovakvom rezultatu i u budućim godinama kako bi u mandatu ove Vlade postigli razinu učinkovitosti razvijenih zemalja EU –naglasio je na konferenciji za medije ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Navodeći materijalno poslovanje i financije u 2016. godini istaknuto je kako je pravosuđe u limitiranom dijelu državnog proračuna imalo proračun nakon rebalansa 2.212 milijardi kuna, dok je 2015. godine, pravosuđe imalo više novca, odnosno izvršenje je bilo 2,247 milijardi kuna. Dakle, 35 milijuna kuna se manje novca iz državnog proračuna utrošilo za pravosuđe 2016. godine.

U 2016. godini su unatoč bitnom smanjenju izdataka iz državnog proračuna za pravosuđe, konačno riješeni svi dugovi pravosuđa, što se dogodilo prvi put nakon dugog niza godina. Prosječno su godišnji dugovi koji su se prenosili u iduće godine iznosili oko 100 milijuna kuna.
 
Značajno se povećala financijska disciplina Ministarstva pravosuđa, te svih pravosudnih tijela, što je u konačnici pored ušteda, dovelo i do situacije da protiv Ministarstva pravosuđa neće biti više ovrha zbog neisplaćenih troškova za obrane po službenoj dužnosti, vještake i slično.
 
Samo Ministarstvo pravosuđa je smanjilo troškove za putovanja, smještaje i dnevnice za oko 40% i uštedjelo 600.000 kuna. U 2015. godini je potrošeno 1,6 milijuna kuna, a u 2016. godini milijun kuna.
 
Istaknuto je kako je i dalje ostao neriješen problem neadekvatnog smještaja velikih pravosudnih tijela, ponajviše na području Grada Zagreba, Splita i Rijeke, čemu će se u predstojećem razdoblju pokloniti posebna pažnja.

Pisane vijesti