Na 110. sjednici Vlade prihvaćeni prijedlozi zakona

Slika /slike/novi osj/101_sjednica_vlade.PNG

Ministar Malenica predstavio je na sjednici Vlade prijedlog konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu te Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji.
 

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu modernizira se poslovanje javnih bilježnika i uvode javnobilježničke isprave u elektroničkom obliku sukladno izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru. Tim su izmjenama javni bilježnici utvrđeni kao ovlašteni sastavljači isprava za osnivanje i doregistraciju društava što uvelike olakšava taj postupak.

Jasnije se propisuju pitanja koja se odnose na javnobilježničku službu; dodatno se uređuje pitanje nespojivosti obavljanja drugih poslova, pitanje odsutnosti i spriječenosti za rad kao i pitanje zamjene javnih bilježnika te dostupnosti javnobilježničkih usluga u mjestima u kojima ne postoje sjedišta javnih bilježnika. 

Zakonskim prijedlogom smanjuje se ograničenje broja javnobilježničkih prisjednika i savjetnika zaposlenih u jednom uredu, prvenstveno zbog predstojećeg planiranog proširenja kruga poslova povjerenih javnim bilježnicima.

U skladu s navedenim izmjenama redefinira se Kodeks javnobilježničke etike, dodatno se uređuju pitanja rada javnih bilježnika u informacijskom sustavu te obveza stalnog stručnog usavršavanja javnih bilježnika.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (ZOPKER) u nacionalno zakonodavstvo implementira se europska direktiva o razmjeni podataka o državljanima trećih zemalja, Europskim informacijskim sustavom kaznene evidencije (ECRIS) te uredba o uspostavi centraliziranog sustava za utvrđivanje država članica koje imaju podatke o osuđujućim presudama protiv državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva (sustav ECRIS-TCN) za dopunu Europskog informacijskog sustava kaznene evidencije.

Implementacijom ovih propisa uspostavit će se centralizirana baza podataka o identitetu osoba koje su osuđene zbog kaznenog djela u državi članici EU, a državljani su trećih zemalja ili su osobe bez državljanstva.

Ovim zakonskim prijedlogom dodatno se uređuje pitanje regulacije ovlaštenika na podatke iz kaznene evidencije.

Nadležnim tijelima iz područja socijalne politike osigurava se pravo za korištenje podataka iz  kaznene evidencije u postupcima vezanima uz zaštitu prava i interesa djeteta.

Izmjenama i dopuna Zakona osigurat će se kvalitetnija pravosudna suradnja nadležnih tijela Europske unije i povećati zaštita prava i interesa djeteta te poboljšati pravna zaštita u građanskim predmetima iz obiteljskog prava.

Pisane vijesti