Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova država članica Europske unije, 12. i 13. srpnja 2018. godine, Innsbruck (Austrija)

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/JHA/Innsbruck/JHA naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko izaslanstvo u dijelu pravosuđa predvodi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministri pravosuđa pozvani su razmijeniti mišljenja o prekograničnom pribavljanju elektroničkih dokaza i budućoj suradnji s pružateljima usluga, a u svjetlu nedavno započete rasprave nacionalnih stručnjaka o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o europskom nalogu za dostavljanje i za čuvanje elektroničkih dokaza u kaznenim stvarima, kao i o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju usklađenih pravila za imenovanje pravnih zastupnika za potrebe prikupljanja dokaza u kaznenim postupcima. Cilj postizanja zajedničkog dogovora i usvajanja oba zakonodavna prijedloga je unaprjeđenje pravosudne suradnje u kaznenim stvarima s ciljem daljnje izgradnje prostora pravde, slobode i sigurnosti, a uzimajući u razvoj informatičkih tehnologija i potrebe pravosudnih tijela da usklade svoja postupanja s globalnim trendovima digitalnog doba.
 
Također, ministri pravosuđa će iznijeti svoja stajališta o modernizaciji pravosudne suradnje u građanskim i trgovačkim stvarima zahvaljujući unaprjeđenom korištenju sredstava elektroničke komunikacije, s osvrtom na nedavno objavljene nacrte izmjene i dopune Uredbe (EZ) br. 1393/2007 o dostavi, u državama članicama, sudskih i izvansudskih pismena u građanskim ili trgovačkim stvarima („dostava pismena”) te izmjene i dopune Uredbe  Vijeća (EZ) broj 1206/2001 o suradnji između sudova država članica u izvođenju dokaza u građanskim ili trgovačkim stvarima.
 
Zaključno, ministri pravosuđa će nam radnom ručku razmijeniti stavove o područjima pravosudne suradnje u kaznenim stvarima koja zahtijevaju jačanje uzajamnog povjerenja, te su pozvani predložiti odgovarajuće mjere, a sve u cilju jačanja uzajamne suradnje i povjerenja prilikom primjene zakonodavnih instrumenata Europske unije u prekograničnim postupcima.

Pisane vijesti