Nove zakonske izmjene u cilju povećanja učinkovitosti pravosuđa i ubrzanja sudskih postupka

Slika /slike/01 DT MARTINOVIĆ/HN20230505034504_Juro Martinović.jpg

Novine koje donose novi Zakon o upravnim sporovima i Zakon o dostavi sudskih pismena znatno će utjecati na skraćenje trajanja sudskih postupaka i bolju pravnu sigurnost

Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 6. ožujka raspravljao o Konačnom prijedlogu novoga Zakona o upravnim sporovima čiji je cilj osuvremeniti upravni spor, skratiti trajanje upravnog spora te strankama osigurati osjećaj izvjesnosti.

Novim Zakonom smanjilo bi se opterećenje Visokog upravnog suda Republike Hrvatske i Upravnog suda u Zagrebu te optimizirala procesna disciplina te sudove potaknulo na proaktivniji pristup u rješavanju predmeta. Odredbe koje su se pokazale nedostatnima, dorađene su i dopunjene.

„Problem podnormiranosti rješava se na način da se detaljno razrađuju odredbe od zakazivanja do zaključivanja rasprave čime se potiče i proaktivniji pristup suda u rješavanju predmeta i procesna disciplina stranaka, što u konačnici dovodi do skraćivanja trajanja upravnog spora“, rekao je državni tajnik Juro Martinović.

Upravni sporovi će se standardizirati na način da se ograničava mogućnost da se posebnim zakonima propisuju izuzetno kratki rokovi za donošenje odluke u upravnom sporu.

Još jedna novost koju ovaj zakonski prijedlog donosi je i ukidanje supsidijarne primjene Zakona o parničnom postupku.

„Ukidanje supsidijarne primjene Zakona o parničnom postupku kada se radi o poslovnoj sposobnosti fizičke osobe i valjanosti zastupanja potaknuto je problemima u primjeni te se stoga, s obzirom na specifičnosti upravnog spora, novim Zakonom o upravnim sporovima u potpunosti razrađuju ove odredbe“, pojasnio je državni tajnik Martinović.

Novosti se uvode i kod instituta oglednog spora, na način da će se ogledni spor primjenjivati ako je u pet ili više prvostupanjskih upravnih sporova predmet tužbe iste pravne i činjenične prirode, čime se ostvaruje načelo ekonomičnosti, pravna sigurnost i osjećaj izvjesnosti za stranke.

U odnosu na trenutno važeće zakonsko rješenje prema kojem zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne odluke može podnijeti samo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, novim se rješenjem strankama omogućuje izravan pristup Vrhovnom sudu Republike Hrvatske kada se ispune zakonom određene pretpostavke.

Standardizirana, ujednačena i pojednostavljena pravila dostave sudskih pismena

Obrazlažući konačni prijedlog Zakona o dostavi sudskih pismena, kao sveobuhvatno rješenje kojim se uređuju pravila dostave u tijeku sudskog postupka, državni tajnik Juro Martinović naglasio je kako se ovim zakonskim prijedlogom standardiziraju, pojednostavljuju i ujednačavaju pravila dostave u sudskim postupcima.

„Donošenjem jedinstvenog Zakona institut dostave će se urediti na cjelovit način što će se u konačnici odraziti na učinkovitost ovog instituta, s obzirom na to da je uredna i zakonita dostava sudskih pismena temeljni procesni imperativ“, kazao je državni tajnik Martinović.

Poseban naglasak stavlja se na elektroničku dostavu, u cilju što opsežnije digitalizacije usluga i procesa u pravosudnom sustavu.

Novost koju donosi ovakvo uređenje, odnosi se i na mogućnost da dostavnica, kao potvrda o uredno izvršenoj dostavi, bude izrađena u elektroničkom obliku na posebnom tehničkom uređaju dostavljača.

Predložene zakonske izmjene dio su mjera čiji je cilj povećanje učinkovitosti pravosuđa i ubrzanja sudskih postupka.

Pisane vijesti