Sretan Međunarodni dan žena

Slika /slike/Međunarodni dan žena (3).png

Ravnopravno društvo kao društvo jednakih prilika i mogućnosti te korjenite zakonske promjene koje osnažuju prava žena pružajući im veću zaštitu ostaju prioritet Ministarstva pravosuđa i uprave.

„Rodna neravnopravnost utječe na sve segmente života i društva. Borba protiv nasilja nad ženama ne može biti učinkovita bez osigurane i osnažene rodne ravnopravnosti. Radno okruženje ne može biti uspješno bez sigurnog, kvalitetnog i motivirajućeg okruženja za žene“, izjavio je u povodu Međunarodnog dana žena ministar Malenica.


Suzbijanje rodno utemeljenog nasilja

Vlada Republike Hrvatske ovoga je tjedna u saborsku proceduru uputila paket zakona kojima se osnažuje zaštita žena žrtava nasilja i pooštravaju kazne za rodno utemeljeno nasilje odnosno nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene.

Tim se zakonskim izmjenama uvodi novo kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe tzv. femicid, redefinira se odredba o spolnom uznemiravanju koje se više neće moći procesuirati kao prekršaj već isključivo kao kazneno djelo. Prethodnim izmjenama Kaznenog zakona uvedeno je kazneno djelo „zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja“ s ciljem strožeg sankcioniranja zlouporabe odnosa povjerenja te je proširena definicija bliske osobe kako bi se izricale strože kazne za čitav niz kaznenih djela čije su žrtve većinom žene.

Zakonom o kaznenom postupku propisana su veća prava žena - žrtava nasilja.


Rodna ravnopravnost kao temeljno načelo u državnoj službi

S početkom ove godine na snagu su stupila i dva ključna zakona u službeničkom zakonodavstvu - Zakon o državnim službenicima i Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama u kojima je rodna ravnopravnost jedno od temeljnih načela.

Na prijedlog Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zbog odsutnosti s posla trudnica i osoba koje koriste prava iz sustava rodiljinih i roditeljskih potpora, promijenjene su odredbe o ocjenjivanju državnih službenika. Novim Zakonom propisano je da se razdoblja rodiljinog, roditeljskog, posvojiteljskoj ili očinskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopusta trudne službenice ili rada s polovicom punog radnog vremena radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju smatraju vremenom provedenim na radu u punom radnom vremenu. Stoga je propisano da se službenice i službenici čije razdoblje odsutnosti s rada traje duže od šest mjeseci, ocjenjene ocjenom „uspješan“. Na taj način službenice koje koriste rodiljine i roditeljske potpore ili rade na pola radnog vremena zbog skrbi djeteta ne mogu biti u neravnopravnijem položaju.

Novim zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama u članku 4. zajamčena je rodna ravnopravnost, odnosno jednakost plaća državnih službenica. 

Stupanjem na snagu Uredbe o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi  od travnja ove godine osigurani su povećani koeficijenti za 26.988 službenica i namještenica koje čine 51%  zaposlenih u državnoj službi.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave na rukovodećim mjestima raspoređeno je 70% žena.


Veća zastupljenost žena u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava

Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o poboljšanju rodne ravnoteže među direktorima uvrštenih trgovačkih društava i povezanim mjerama od 23. studenoga 2022. godine donesena je s ciljem osiguranja načela jednakih mogućnosti i postizanja rodne uravnoteženosti među najvišim rukovodećim položajima. I kao takva važan je doprinos u stvaranju ravnopravne Europe.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Katedrom za pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeo je proces izrade Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima kako bi se Direktiva implementirala u hrvatski zakonodavni okvir.

Izmjenama Zakona o trgovačkim društvima propisat će se obveza trgovačkim društvima koja u svojim upravama imaju manje od 40% članova nedovoljno zastupljenog spola na položaju neizvršnih direktora, odnosno manje od 33% na svim direktorskim položajima, da kod izbora kandidata za upravne ili nadzorne odbore biraju kandidate s ciljem uspostave rodne ravnoteže u upravama.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s proaktivnim pristupom u osiguranju ravnopravnosti u društvu.

Sretan Dan žena, želi vam Ministarstvo pravosuđa i uprave!
 
 

Pisane vijesti