Održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Okrugli stol - Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade/IMG_1379.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 2. lipnja 2016. održan je okrugli stol u sklopu javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade u organizaciji Ministarstva pravosuđa. 

Središnja tema okruglog stola bilo je predstavljanje novih zakonskih rješenja u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade kojima se želi poboljšati postupci izvlaštenja.  

Sudionicima okruglog stola uvodno se obratio ministar pravosuđa Ante Šprlje navodeći kako je cilj Okruglog stola potaknuti otvorenu raspravu na temu izmjena i dopuna Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade kojima bi se pojednostavili određeni postupci, izmijenila postojeća te uvela nova regulacija u postupku izvlaštenja i određivanja naknade. 

Postupci izvlaštenja predugo traju, osobito zbog složenosti postupka osiguranja vrijednosti nekretnine kao jednog od uvjeta za podnošenje prijedloga za izvlaštenje. Kompliciranost postupka izvlaštenja, koja uvjetuje njegovo neprimjereno trajanje sprječava investitore u ostvarivanju prava na poticaje, potpore, onemogućava kreditna zaduženja, apliciranje za fondove Europske unije.

Nacionalnim programom reformi koji je na 17. sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila, utvrđena je potreba revidiranja odredbi Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade ("Narodne novine", broj 74/14) jer neučinkoviti postupci izvlaštenja predstavljaju jednu od prepreka ostvarenju bolje investicijske klime.

Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa i moderator Okruglog stola, sudionicima okruglog stola prezentirala je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

U izuzetnoj zanimljivoj diskusiji sudjelovala je zainteresirana javnost, kao i sami dionici okruglog stola, u kojoj su dotaknuta važna pitanja kojima se želi poboljšati postupci izvlaštenja i određivanja naknade.

Prezentaciju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade koja je predstavljena na Okruglom stolu možete preuzeti:  ovdje

Pisane vijesti