Savjet za praćenje provedbe Strategije razvoja pravosuđa

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/IMG_1425.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak, 6. lipnja 2016. godine održan je sastanak Savjeta za praćenje provedbe Strategije razvoja pravosuđa u prostorijama Ministarstva pravosuđa.

Na sastanku su sudjelovali članovi Savjeta, i to:  Ante Šprlje, ministar pravosuđa, Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Dinko Cvitan, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, Željko Šarić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, Dražen Jelenić, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, Đurđica Pozaić potpredsjednica Hrvatske javnobilježničke komore, Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije, Larisa Petrić, savjetnica Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade RH, pomoćnici ministra pravosuđa  Maja Grubišin, Renata Duka, Vedrana Šimundža-Nikolić i Anđelko Dundić te v.d glavnog tajnika Ministarstva pravosuđa Maja Barbarić.

Na prethodnom sastanku Savjeta održanom u ožujku o.g., najavljen je rad na izradi Strategije razvoja pravosuđa te pripadajućeg Akcijskog plana. Nakon navedenog sastanka Ministarstvo pravosuđa započelo je s izradom nacrta Strateških smjernica razvoja pravosuđa za razdoblje 2016.-2020. te pratećeg Akcijskog plana 2016.-2017. u kojem su detaljnije razrađene navedene smjernice.

Tema ovog sastanka bila je predstavljanje Strateških smjernica za razvoj pravosuđa za razdoblje 2016-2020. i Akcijskog plana za provedbu strateških smjernica 2016-2017.

Prijedlog Strateških smjernica nadovezuju se na smjernice iz dosadašnje Strategije razvoja pravosuđa u nešto izmijenjenom obliku uzimajući u obzir Reformske mjere Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2018. Vlada RH usvojila je krajem travnja i Nacionalni program reformi za 2016. godinu te su navedene mjere i aktivnosti iz Nacionalnog programa predviđene i u nacrtu Akcijskog plana. U Akcijski plan uvrštene su i mjere te aktivnosti iz prethodnog Akcijskog plana 2013.-2014. koje nisu izvršene.

Raspravljalo se o pojedinim smjernicama kao što su daljnja racionalizacija pravosudne  mreže, razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija u pravosuđu, mobilnost sudaca, državnih odvjetnika i službenika u pravosuđu te daljnje jačanje neovisnosti i transparentnosti u pravosuđu.

U ovoj fazi strateškog planiranja najveći je naglasak na daljnjem informatičkom povezivanju svih dionika pravosudnog sustava odnosno digitalizaciji pravosuđa. Putem sustava elektronske dostave, sustava e-oglasne ploče te podnošenja tužbi/podnesaka elektroničkim putem ubrzati će se i olakšati komunikacija sa sudom. Osim toga, namjera je uvesti i moderan sustav upravljanja, dakle management u pravosuđe. U pravosudni sustav planira se uvesti i sustav upravljanja kvalitetom u pravosuđu.

Sukladno preporukama Europske komisije obveza Ministarstva pravosuđa je  posebnu pažnju posvetiti skraćivanju trajanja sudskih postupaka, rješavanju zaostataka te usklađivanju sudske prakse.

Provedena je i stručna rasprava o organizacijskim i postupovnim propisima čija izrada je u tijeku.

Na sastanku je postignuta visoka razina suglasnosti članova Savjeta o predstavljenim Strateškim smjernicama.

Zaključno, s institucijama zastupljenim u Savjetu dogovoreno je, nakon dodatnog kruga konzultacija, Nacrt prijedloga Strategije razvoja pravosuđa 2016-2020. i popratnog Akcijskog plana za provedbu strateških smjernica za razdoblje 2016.-2017. iz Strategije uputiti u zakonodavnu proceduru do kraja lipnja.

Pisane vijesti | Organizacija pravosuđa