Održana završna konferencija Projekta "Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja"

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2024/ožujak/Slika (22 of 36) (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Juro Martinović sudjelovao je na završnoj konferenciji projekta „Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja“ koja je održana u utorak, 19. ožujka.
 

Projekt „Unaprjeđenje sustava sudskog mirenja“, ukupne vrijednosti 1.500.000,00 eura, provodio se u okviru Programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“ financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma, kao jedan od ukupno četiri projekta čiji je cilj bio jačanje vladavine prava.

„Potreba za provođenjem ovoga projekta proizašla je iz činjenice da građani i gospodarski subjekti isključivo koriste sudove za rješavanje sporova, što rezultira nerazmjernim brojem sudskih predmeta, velikim opterećenjem pravosudnog sustava i njegovom otežanom učinkovitosti", kazao je državni tajnik i istaknuo kako je mirenje neopravdano ostalo u sjedni ostalih postupaka stoga je cilj projekta bio osigurati da mirenje u Hrvatskoj postane dugoročno održivo.

Projekt je provodila Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa i uprave u suradnji s projektnim partnerima Norveškom sudskom upravom i Pravosudnom akademijom, a obuhvaćao je brojne aktivnosti poput izrade usporedne analize sustava mirenja, izrade sociološko-pravne analize razloga neiskorištenosti mirenja u Republici Hrvatskoj, izrade edukativnih materijala, provođenje obuke za izmiritelje te provođenje kampanje podizanja svijesti javnosti.

„Rezultati projekta će zasigurno doprinijeti unaprjeđenju sustava sudskog mirenja, posebice imajući u vidu da smo usvojili novi Zakon o mirnom rješavanju sporova te se nadam da će otvoriti nove mogućnosti za daljnji razvoj i napredak kroz nove programe i projekte“, zaključio je državni tajnik.

Na završnoj konferenciji sudjelovao je veleposlanik Kraljevine Norveške Arne Sannes Bjørnstad, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, predstavnici projektnih partnera Norveške sudske uprave i Pravosudne akademije.

Pisane vijesti