Otvoreno e-Savjetovanje o Uredbi o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/ožujak/eSavjetovanja.jpg

Novim uređenjem osuvremenjuju se mogućnosti rada državnih službenika i uvode novi standardi sukladni pravnoj stečevini EU

Predloženim izmjenama Uredbe o mogućnosti rada državnog službenika na izdvojenom mjestu i rada s nepunim radnim vremenom osigurava se suvremeni pristup radu državnih službenika, usklađen s obvezujućim pravilima Europske unije te se izjednačavaju prava državnih službenika i radnika prema važećem općem propisu o radu odnosno Zakonu o radu.
 
Prilagodba obvezujućim pravnim aktima Europske unije u pogledu potrebne ravnoteže poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi
 
Digitalizacija i automatizacija poslovnih procesa omogućila je razvoj suvremenih poslova, a samim time i nove prakse koje podrazumijevaju sve fleksibilnije mogućnosti poslovanja i rada, a osobito nove oblike rada.
 
Stoga se predloženim izmjenama Uredba koja datira iz 2006. godine prilagođava suvremenim okolnostima i novim standardima obvezujućih pravnih akata Europske unije u pogledu potrebne ravnoteže poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Zadržavanje u službi nakon stjecanja uvjeta za prestanak države službe po sili zakona
 
Izmjenom Zakona o državnim službenicima omogućeno je zadržavanje u službi u punom ili nepunom radnom vremenu državnog službenika koji ispunjava uvjete za prestanak državne službe po sili zakona. To se odnosi na službenike koji navrše 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža. Međutim, u praksi se pojavila i potreba za prijmom u službu na određeno vrijeme u nepunom radnom vremenu radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao te su novom Uredbom propisane mogućnosti i uvjeti u ovakvim slučajevima.
 
Rad na izdvojenom mjestu rada odnosno rad na daljinu
 
Prijedlogom nove Uredbe potpunije se i jasnije uređuje mogućnost rada na izdvojenom mjestu rada odnosno rada na daljinu državnih službenika.  
 
Ujedno se propisuju obveze i prava državnih tijela i državnih službenika, radi osiguravanja fleksibilnih radnih uvjeta državnim službenicima.
 
Ovakav rad podrazumijeva osigurane organizacijske i tehničke uvjeti u kojima službenik može obavljati poslove u skladu s načelima i standardima rada koji se zahtijevaju u državnoj službi, te uvjete zaštite na radu i zaštite osobnih podataka s kojima državni službenik dolazi u doticaj ili ih koristi pri radu.
 
Rad nepunom radnom vremenu
 
Novom Uredbom definira se rad državnog službenika u nepunom radnom vremenu, te se uređuju uvjeti za rad u nepunom radnom vremenu.

Uz ranije predviđene slučajeve rada u nepunom radnom vremenu obuhvaćaju se i slučajevi:
  • prijma u službu na određeno vrijeme za obavljanje privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao,
  • zadržavanja u službi u nepunom radnom vremenu službenika koji navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža te
  • rasporeda državnog službenika na drugo radno mjesto u nepunom radnom vremenu kod kojeg je utvrđeno smanjenje radne sposobnosti. 
Osim prethodno navedenih prijedloga izmjena, Uredba bi sadržavala i odredbe o mogućnosti rada kod drugog poslodavca, prava iz državne službe koja se ostvaruju za vrijeme rada u nepunom radnom vremenu, uvjeti rada državnog službenika koji radi u nepunom radnom vremenu te raspored rada u nepunom radnom vremenu.
                              
E-Savjetovanju možete pristupiti putem poveznice: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/CreateEditECon?entityId=24644.
 

Pisane vijesti