Ministar Malenica za Večernji list: Spremni smo potpisati dodatne garancije da će se plaće u pravosuđu povećati

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/Ministar Večernji TV.jpeg

Plaće u pravosuđu od 2016. do danas povećane su za oko 64%, dodatkom na plaću pojedine skupine dobili se u jednom potezu 20% povećanja plaća. Spremni smo dati i dodatne garancije za rast plaća u pravosuđu, poručio je ministar Malenica u Studiju Večernjeg lista.

„Otkad sam ministar, imali smo razgovore o povećanju plaća s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Zadnje povećanje dogodilo se u četiri intervala – 2019. godine kada je povećan koeficijent za 9%,  čime je obuhvaćeno oko 70 % službenika u pravosuđu; 2022. godine kada se dogodilo povećanje za preostale službenike, a u međuvremenu su povećani i koeficijenti za ona radna mjesta za koja je Vrhovni sud odredio da im su najpotrebnija povećanja. Također, čitavo vrijeme rasla je i osnovica,“ podsjetio je ministar Malenica.
 
Ministar je istaknuo kako je Sindikatu nedavno ponuđeno potpisivanje Sporazuma u kojem je prikazano što je Vlada poduzela u prvom te što će poduzeti u drugom koraku kroz novo povećanje.
 
„Sastavni dio Sporazuma su i koeficijenti službenika u pravosuđu gdje smo jasno pokazali kako bi oni trebali izgledati početkom sljedeće godine i kolika će biti neto plaća. Sindikatu smo predložili da razmisli što bi još trebao biti prijedlog spomenutog Sporazuma,“ rekao je ministar Malenica.
 
„Mi smo 2020. godine, dok se pripremao Nacionalni plan otpornosti i oporavka, svjesno krenuli u jednu od najvećih reformi, a to je reforma sustava plaća. Kao odgovorna Vlada pristupamo tome sistemski na način da ćemo kroz novi Zakon i nove uredbe dodatno povećati plaće. Cilj je da službenici koji rade u pravosudnim tijelima imaju 1.000 eura minimalne plaće,“ zaključio je ministar.
 
Cijeli razgovor možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=_EEVfZuiLv8

Foto: Večernji list/Marko Prpić/Pixell 

 

Pisane vijesti