Pilot projekt e-Komunikacija i Sporazum o sufinanciranu radova za izgradnju poslove zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Pilot projekt eKomunikacija/IMG_5295.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u društvu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarovića te župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa i gradonačelnika Grada Bjelovara Darija Hrebaka u utorak, 12. prosinca 2017. godine na Trgovačkom sudu u Bjelovaru otvorio pilot projekt e-Komunikacija. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom prigodom naglasila je kako je uvođenje novih tehnologija bitno za daljnju modernizaciju hrvatskog pravosuđa čime će se smanjiti mogućnost za korupcijom.

Ministar Bošnjaković istaknuo je kako se uvođenjem pilot projekta e-Komunikacija nastavlja s boljim, bržim i modernijim pravosuđem. 

Župan Bajs kazao je kako je to potvrda i priznanje za daljnjom modernizacijom kako Grada tako i Županije, a gradonačelnik Hrebak zahvalio se Ministarstvu pravosuđa što je pilot projekt započeo upravo u Gradu Bjelovaru.

Način rada pilot projekta prezentiran je dostavom podneska kojeg je elektroničkim putem dostavio odvjetnik Dalibor Divić iz zajedničkog odvjetničkom ureda Krivačić-Divić na Trgovački sud u Bjelovaru te je putem Skypa istovremeno prisutnim uzvanicima među kojima su bili predsjednici sudova, suci, državni odvjetnici te javni bilježnici, objašnjeno što se radi, a za nekoliko trenutaka taj je podnesak zaprimljen na navedenom sudu.

Potom je ministar pravosuđa Bošnjaković zajedno sa županom Bajsom i gradonačelnikom Hrebakom potpisao Sporazum o sufinanciranju radova za izgradnju poslovne zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela u Bjelovaru.

Pilot projektom e-Komunikacija započinje se s elektronskom komunikacijom između sudova i ostalih sudionika sudskih postupaka, čime će se značajno ubrzati rad sudova. Za sudjelovanje u realizaciji pilot projekta izrazila su spremnost 43 odvjetnika koji zastupaju stranke u postupcima koji se vode pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru, a za vrijeme trajanja pilot projekta sustav će se usavršavati i prilagođavati potrebama korisnika.

Prednosti koje će imati odvjetnik koji koriste mogućnost elektroničke komunikacije su slijedeće:
  • elektronski uvid u predmet (u kojemu je punomoćnik jedne od stranaka) s bilo kojeg mjesta na kojem ima mogućnost koristiti računalo,
  • elektronsko dobivanje upozorenja o činjenici da je nad nekom od stranaka (u predmetu u kojemu je punomoćnik) otvoren stečajni postupak,
  • ušteda vremena i troškova dostave,
  • ušteda troškova pristojbe za stranku koju zastupaju (sudska pristojba koja će se plaćati kroz sustav e-komunikacije biti će 50% niža - nakon donošenja Zakona o dopunama Zakona o sudskim pristojbama).

U okviru pripreme realizacije projekta, Ministarstvo pravosuđa je u suradnji s FINA-om osiguralo digitalne poslovne certifikate za sve suce trgovačkih sudova koji poslovne certifikate mogu koristiti za potpisivanje sudskih pismena kvalificiranim elektroničkim potpisom i za uvid u podatke iz sustava prisilne naplate osnova za plaćanje putem web servisa FINA-e eBlokade.

Osim navedenog izrađen je i na portalu e-Savjetovanja objavljen Pravilnik o sadržaj obrasca te pretpostavke za podnošenje podnesaka u elektroničkom obliku pred trgovačkim sudovima, oblike zapisa podnesaka u elektroničkom obliku (formate) te organizaciju i djelovanje informacijskog sustava.

U planu je da se u veljači 2018. godine započne s elektroničkom komunikacijom i na ostalim trgovačkim sudovima, a do kraja 2018. godine planira se njeno uvođenje i na općinske te županijske sudove.

Uspostava elektroničke komunikacije između sudova i ostalih sudionika sudskih postupaka značajno će se ubrzati rad sudova, doprinijeti uštedi na troškovima postupka (ušteda na papiru, kovertama, tonerima, troškovima dostave, broju sudskih službenika, manji prostor potreban za arhiviranje sudskih spisa), osigurati će urednu i brzu dostavu sudskih pismena, olakšati će rad sudskih službenika, rad sudova učiniti transparentnijim, omogućiti eliminaciju papira iz sudskih postupaka i potpuni elektronički sudski spis te elektroničku sudsku arhivu.




Pisane vijesti | Organizacija pravosuđa