Posjet Madarskoj javnobilježnickoj komori

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Mađarska javnobilježnička komora/image1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Maja Grubišin je u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine, u pratnji predstavnika Ministarstva pravosuđa i delegacije Hrvatske javnobilježničke komore na čelu s predsjednicom Lucijom Popov posjetila Mađarsku javnobilježničku komoru.

Cilj posjete bilo je upoznavanje sa sustavom elektroničke centralne aplikacije za e-platni nalog u Mađarskoj.

Elektronička centralna aplikacija je u nadležnosti javnobilježničke komore i uspostavljena je nakon što sudovi nisu mogli ispuniti sve zahtjeve koje je pred njih stavio novi zakonodavni okvir obvezatne „e-ovrhe“ za platne naloge.

Sve pravne osobe su, sukladno zakonu, dužne podnositi zahtjeve za izdavanjem e-platnog naloga (u vrijednosti do 3.000 eura) neposredno, elektroničkim putem, u centralni sustav Komore koristeći elektronički potpis. Zahtjevi se potom kroz sustav nasumičnog odabira dodjeljuju u rad pojedinom javnom bilježniku s ciljem ravnomjerne raspodjele predmeta i ažurnosti u rješavanu istih.  

Unutar Komore se nalazi i tiskara kao centralna jedinica za ispis i dostavu e-platnih naloga za cijelu zemlju. 

Ovakav sustav može poslužiti kao primjer dobre prakse korištenja modernih tehnologija i rješenja za ubrzanje i optimizaciju rada, ali treba uzeti u obzir i određene specifičnosti koje ga razlikuju od hrvatskog sustava. U Mađarskoj, naime, postoji služba javnih ovršitelja koji sudjeluju u zadnjoj fazi postupka i elektronski su povezani s javnim bilježnicima koji osiguravaju uvjete u prvoj fazi postupka.

Ministarstvo pravosuđa razmotriti će još nekoliko modela kao npr. slovenski model, austrijski model i „bavarski“ model kako bi konačno donijelo smjernice za modernizaciju sustava rada na ovršnim predmetima (ovisno o vrsti postupka). Cilj ovih aktivnosti je uspostava učinkovitih i djelotvornih mehanizama u pravosuđu na svim razinama.

Sudjelovanje javnih bilježnika u jednom dijelu ovršnog postupka znatno je rasteretilo sudove, a takva praksa (rasterećenja sudova od nespornih-administrativnih poslova) sada se može i treba dodatno širiti i to prvenstveno koristeći moderne tehnologije, odnosno moderne radne procese.  
 



Pisane vijesti | Ovrha