Pozdravljamo odluku sudaca diljem Hrvatske da u većini ne idu u štrajk

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Priopćenje.png

Prema podacima iz eSpisa na prvi dan štrajka u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca, odgođeno je tek 35% ročišta na svim hrvatskim sudovima, odnosno 741 od 2077. Ako uzmemo u obzir da je u „regularnim“ danima bez štrajka, prosjek dnevnih otkazivanja 13%, taj postotak je još i manji - tek dodatnih 22% potaknuto samim štrajkom. 

U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako Udruga hrvatskih sudaca tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći. Zasigurno ne spadaju sva današnja zakazana ili održana ročišta pod hitna. Podsjećamo da su podaci iz eSpisa najrelevantniji za ocjenu rada sudova i sudaca prema Zakonu o sudovima i Sudskom poslovniku.

Ministarstvo pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk. Vjerujemo kako su ovime pokazali da su prepoznali inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave oko povećanja plaća. Istovremeno je ovo i njihov pokazatelj odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu te stoga održavaju ročišta usprkos naputcima iz Udruge hrvatskih sudaca.

Prošli tjedan Udruga hrvatskih sudaca odbila je dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava, čime bi se neto plaće sudaca u prosjeku uvećale za gotovo 700 eura u manje od godinu dana. Ovo bi ujedno bilo najveće povećanje plaća sudaca u posljednjih nekoliko godina.

Ministarstvo ostaje otvoreno za dijalog, ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda.

Pisane vijesti