Uvažavamo svačije pravo na mišljenje, ali suci idu u štrajk nakon odbijanja vlastitih zahtjeva

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Vizuali za priopćenja 750 x 500 (2).png

Nastavno na medijske objave u kojima predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da Vlada ne poštuje trodiobu vlasti Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da uvažava svačije pravo na mišljenje te naglašava da je Vlada više puta pokazala poštovanje prema sudbenoj vlasti, ali da se u ozračju ultimatuma i prijetnji ne može postići dogovor.

Ministarstvo podržava i javno objavljeno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda početkom tjedna u kojem upozorava da prijetnje bojkotom izbora od strane Udruge hrvatskih sudaca nisu društveno prihvatljive te da suci ipak svoje zahtjeve ne bi trebali pokušati ostvariti kroz ugrožavanje demokratskih i izbornih procesa.

Posebno uzimajući u obzir da je Udruga hrvatskih sudaca dva puta u proteklom tjednu odbila ispunjenje vlastitog zahtjeva o uvođenju materijalnih prava i u prosjeku povećanje mjesečnih primanja za 700 eura neto u manje od godinu dana. Da je Udruga hrvatskih sudaca prihvatila prijedlog to bi bilo najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina.

Nažalost, odbijanjem vlastitog zahtjeva i povećanja primanja, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Time su preuzeli odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice.

Aktualna Vlada dva puta je povećala osnovicu za izračun plaća sudaca, 2019. za 6 posto i 2023. za 13 posto. Ujedno, povećana su i druga prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su doprinijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. Udvostručene su naknade za dežurstva i povećane naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Takvo povećanje ne zasniva se na pretpostavkama, već na realnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće. Dakle, nakon lanjskih povećanja, plaće nekih od sudaca već su preko 1000 eura veće od prosječne hrvatske plaće, a uvođenjem materijalnih prava bi došlo i do novog povećanja. Nažalost, odbili su i to i idu u štrajk.

Ministarstvo pravosuđa i uprave kao i čitava Vlada više puta pokazali su pokazali poštovanje prema sudbenoj vlasti te svakako i dalje iskazuju spremnost za nastavak dijaloga iako dosadašnje spominjanje različitih ultimatuma, prijetnji bojkotom izbornih povjerenstava ili pak unaprijed dogovoren scenarij provedbe štrajka, prije bilo kakvog prijedloga Ministarstva, nisu dobra polazišna točka za daljnje razgovore i postizanje dogovora. Uostalom, sam predsjednik Vrhovnog suda bilo kakvu opstrukciju demokratskih procesa javno je osudio.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ima otvoreni dijalog s predstavnicima sudbene vlasti i predsjednikom Vrhovnoga suda te ostaje privrženo nastavku razgovora s ciljem postizanja dogovora po pitanju zahtjeva u okvirima koji su jasno i javno predstavljeni Udruzi hrvatskih sudaca.

Pisane vijesti