Predstava „God is in My Typewriter“ izvedena i u Zatvoru u Zagrebu

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Zatvorski sustav/IMG_4115.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstava „God is in My Typewriter“ u izvedbi finske umjetnice Anna-Mari Laulumaa izvedena je za zatvorenice u utorak, 13. lipnja 2017. godine i u Zatvoru u Zagrebu.

Svoje oduševljenje izvedbom predstave iskazale su zatvorenice u Zatvoru u Zagrebu objasnivši kako se svaka žena može poistovjetiti s pričom, a prema riječima glumice Anna-Mari Laulumaa upravo je to i bio razlog za izvedbu te predstave u takvom okruženju.   
 
Riječ je o predstavi koju je finska glumica do sada više puta izvodila u Americi, Finskoj, Francuskoj i Škotskoj, i to na različitim mjestima uključujući i zatvore. Predstava je posvećena životu Anne Sexton, velike američke pjesnikinje, dobitnice Pulitzerove nagrade za poeziju 1967. godine te istražuje njezin turbulentni privatni život i iznimno zahtjevne odnose s članovima obitelji.

Anna-Mari Laulumaa kao glumica, dramaturginja i režiserka koristi kazališni prostor na vrlo kreativan način, često puta kao alat obrazovanja i učenja s elementima psihodrame. Predstava, financirana od strane Kane Foundation, prošle je godine vrlo uspješno izvođena u ženskim zatvorima u Latviji, Švedskoj i Finskoj, a ove godine uz Sloveniju, uključena je i Hrvatska odnosno Zatvor u Zagrebu te Kaznionica i zatvor u Požegi.
 
Predstava je nagrađena u Finskoj nagradom „People's Choice Award“.
 
O razlozima izvođenja predstave u zatvorima Anna-Mari Laulumaa istakla je kako ju je upraviteljica Zatvora Lankaa u Finskoj pozvala da izvede predstavu i tada je osjetila kako je pronašla svoj dom, svoje mjesto. Iz tog je razloga predstavu počela izvoditi u ženskim zatvorima, a u planu je tijekom ove godine izvođenje predstave i u Norveškoj, Njemačkoj i Kanadi.
 
Tijekom svojeg glumačkog obrazovanja u New Yorku, Ann-Mari Laulumaa prvi se puta susrela s poezijom Anne Sexton te je istražujući njezin život otkrila koliko je bio pun sretnih, ali i veoma bolnih trenutaka naglasila je finska glumica nakon predstave odgovarajući na pitanja zatvorenica zašto se odlučila za prikaz života te umjetnice koja nije toliko poznata u Hrvatskoj. Dodala je kako drugi izvođači američku pjesnikinju prikazuju kao zvijezdu, no ona se ipak odlučila za emotivniju priču o njezinom životu s kojom se može poistovjetiti svaka žena.

Pisane vijesti