Prijedlogom Vlade obuhvaćeno je 90% državnih službenika i namještenika, najviše rastu najmanje plaće

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/lipanj/N1_ministar 2.jpg

U emisiji N1 Newsroom ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je o novom Zakonu o plaćama u državnoj službi i javnim službama, novom sustavu zapošljavanja i ulaganjima u zatvorski sustav.

Nova zapošljavanja u pravosudnoj policiji

„Drago mi je da je Sindikat pravosudne policije prihvatio našu ponudu. To je rezultat dijaloga kojeg imamo s predstavnicima Sindikata. Nadam se da će u narednom razdoblju biti uključeni u sve ono što se tiče pravosudne policije i zatvorskog sustava, a jedna od najvažnijih stvari odnosi se na Zakon o plaćama te na ulaganje i poboljšavanje uvjeta zatvorskog sustava,“ istaknuo je ministar Malenica dodavši kako će se uskoro raspisati natječaj za otprilike sto radnih mjesta.

Podsjetio je i da su prošle godine u Policijskoj akademiji upisana dva razrada pravosudnih policajaca, da su upisi ponovno u tijeku i da se radi na cjelovitom rješenju kako bi se plaće mlađih pravosudnih policajaca i vježbenika dodatno povećale.

Novi sustav plaća prema modelu jednaka plaća za jednak rad

Prijedlog Vlade je sveobuhvatan s obzirom da Ministarstvo pravosuđa i uprave pokriva cjelokupnu državnu upravu.

„Mi smo ovoj situaciji pristupili sveobuhvatno. Nismo htjeli selektivno povećavati plaće dijelu državnih službenika, jer je to razlog zašto smo došli u situaciju da imamo 2.500 različitih radnih mjesta, 576 različitih dodataka i različite koeficijente za iste poslove.“

„Iz istog smo razloga 2020. godine u Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao jednu od najvećih reformi javne uprave stavili reformu sustava plaće, na čemu smo aktivno radili zadnjih godinu dana, a rezultat toga je Zakon o plaćama koji je na javnom savjetovanju od prošlog tjedna. Nakon toga slijede dvije uredbe: za državnu upravu i za javne službe gdje ćemo nastojati ispraviti sve anomalije koje imamo u zadnjih tridesetak godina. Jednaka plaća za jednak rad načelo je kojim smo se vodili kroz izradu novog Zakona,“ zaključio je ministar Malenica.

Novim Zakonom će se 2.500 različitih radnih mjesta svesti na njih otprilike 600, a s novim prijedlogom Vlade obuhvaćeno je skoro 90% državnih i javnih službenika.

„Ovo je jedan od najsindikalnijih poteza Vlade. Od 250 tisuća službenika u državnoj i javnoj upravi, imamo otprilike njih 100 tisuća koji su ispod koeficijenta 1,1. Cilj je sa 100 eura povećanja plaće stvoriti prijelazno razdoblje i premostiti vrijeme do donošenja novih uredbi,“ naglasio je ministar Malenica.

Koeficijent namještenike četvrte vrste rast će za 45%

Minimalna plaća koju je Vlada propisala trenutno iznosi 700 eura bruto, odnosno 550 eura neto. S novom će Uredbom početni koeficijent namještenika četvrte vrste porasti s 0,631 na 0,90.

„Sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika intenzivno vodimo razgovore zadnjih dvije godine. Ti razgovori su rezultirali povećanjem plaća, odnosno koeficijenata dijelu službenika na sudovima – 2019. imali smo povećanje od 9%, zatim je lani za 5% povećan koeficijent za jedan dio službenika u pravosudnim tijelima, a ove je godine povećan i koeficijent sudskim zapisničarima od skoro 38%, a uz to je rasla i osnovica. Koeficijent namještenika 4. vrste trebao bi biti povećan za 45%,“ najavio je ministar Malenica.

Smisao Zakona o plaćama jest unaprijediti postojeće stanje.

Novi doprinos transparentnosti zapošljavanja u državnoj službi

„Uvodi se centralizirani sustav zapošljavanja. Algoritmom će se dodjeljivati pitanja, dakle nema ljudskog faktora u novom sustavu zapošljavanja – od same objave natječaja, prijave i zapošljavanja minimiziran je ljudski faktor. Vjerujem da je to novi doprinos transparentnosti zapošljavanja u državnoj službi,“ objasnio je ministar.

78% birača ostaje u istoj izbornoj jedinici

Na kraju ministar se dotaknuo i novog Zakona o izbornim jedinicama naglasivši kako 78% birača ostaje u istoj izbornoj jedinici.

„Zakon  o izbornim jedinicama ispunjava sve ono što je Ustavni sud u svojoj odluci istaknuo, a to je jednako pravo glasa. Prilikom određivanja izbornih jedinica rukovodili smo se popisom birača i Registrom birača i koliko god je moguće prate se granice administrativnih jedinica,“ zaključio je ministar Malenica.
 

Pisane vijesti