Uređenju sustava plaća pristupili smo cjelovito, ne selektivno - cilj je riješiti nelogičnosti u postojećem sustavu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/rujan/HN20220901673315.jpg

„Sustavu uređenja plaća u državnoj upravi pristupili smo cjelovito, a o novim uredbama radimo na rješenju koje će u prvom redu povećati najniže plaće“ kazao je ministar Malenica u izjavi za novinare nakon sastanka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Ministar je istaknuo da je predstavnicima Sindikata ponovno prezentirana dinamika donošenje novog sustava zakona s jasnim ciljem da se do početka nove godine donosu uredbe kojima bi se nastavio trend rasta u državnoj službi i javnim službama, za službenike i namještenike s najnižim primanjima.

Izvijestio je da se predstavnici Sindikata nisu složili s takvom dinamikom rasta plaća, već da ostaju kod selektivnog rješenja koje obuhvaća smo službenike i namještenike u pravosudnim tijelima.

„Zakon o plaćama je u postupku e-Savjetovanja, na njemu se intenzivno radilo već nekoliko dana. Naš je cilj novim sustavom riješiti anomalije i nelogičnosti koje su u postojećem sustavu s više od 2.500 radnih mjesta i 560 dodataka. Od sindikata tražimo strpljenje, povjerenje i suradnju. Prošlog su tjedna ovakav pristup pozdravili reprezentativni sindikati, danas su to učinili i sindikati pravosudne policije“, istaknuo je ministar Malenica i ponovio da je riječ o prijelaznom rješenju.

Podsjetio je da je Vlada predložila dodatak od 100, 80 i 60 eura kojim će se plaće povećati za 219 zaposlenih, među kojima su i zaposlenih u pravosudnim tijelima. Istaknuo je da tim modelom pojedine kategorije zaposlenih dobivaju i do 18% povećanja na neto plaću.

„Vlada će započeti postupak izrade uredbi, to je zahtjevan posao koji ćemo vjerujemo dovršiti kroz 6 mjesec, cilj je svakako ta to bude što prije“, zaključio je ministar i dodao da će u novom sustavu plaća najniže plaće prema preliminarnim projekcijama porasti za dodatnih 10-15%.

Upitan da komentira slučaj paljenja automobila službeniku osiguranja zatvorskog sustava, ministar je izrazio žaljenje zbog navedenog slučaja te ga je u ime Ministarstva pravosuđa i uprave oštro osudio. Napomenuo je da se po zaprimljenim prijetnjama postupa, da očekuje da će policija u kratkom roku dovršiti postupak odnosno da će se utvrditi počinitelj i motivi.

„Pravosudnom policajcu od strane zatvorskog sustava pružena je podrška i pomoć“ kazao je.

Foto: Hina 

 

Pisane vijesti