Prijevremeni izbori za članove Općinskog vijeća Općine Muć

Slika /slike/Ostale informacije.jpg

U skladu s predstojećim prijevremenim izborima za članove Općinskog vijeća Općine Muć, koji će se održati 29. travnja 2018. godine, Ministarstvo pravosuđa skreće pozornost na članak 14. d Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji („Narodne novine 143/12, 105/15 i 32/17), po kojem osoba može u sjedištu općinskog suda ili u njegovim stalnim službama  zatražiti izdavanje potvrde iz kaznene evidencije radi kandidiranja za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihova zamjenika, kao i za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Izdavanje potvrde iz kaznene evidencije može se zatražiti nakon stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora do predlaganja kandidacijskih lista za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i kandidatura za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.
 
Budući da  Odluka stupa na snagu 29. ožujka 2018., rok za podnošenje prijedloga kandidacijskih lista za članove Općinskog vijeća Općine Muć, počinje teći od petka 30. ožujka 2018. i traje do predlaganja kandidacijskih lista (četvrtak 12. travnja 2018.).
 
U naznačenom  periodu (od 30. ožujka do 12. travnja 2018.), podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde o podacima iz kaznene evidencije svaka osoba može za sebe, zatražiti:
  • u sjedištu Općinskog suda u Splitu ili
  • u njegovoj Stalnoj službi u Sinju ili
  • preko sustava e-Građani.
 
Zahtjev za izdavanje potvrde o podacima iz kaznene evidencije mora sadržavati: ime i prezime osobe, OIB, ime oca, datum i mjesto rođenja te potpis osobe koja podnosi zahtjev, a podnosi se na obrascu koji je propisan Dopunom Pravilnika o kaznenoj evidenciji od 4. travnja 2017. („Narodne novine“, broj 34/17).
 
Zahtjev se  može podnijeti osobno ili temeljem specijalne punomoći ovjerene kod javnog bilježnika odnosno specijalne punomoći dane odvjetniku, a predaje se  u sjedištu Općinskog suds u Splitu ili u njegovoj Stalnoj službi u Sinju ili preko sustava e-Građani.

Pisane vijesti