Svečanost primopredaje izvedenih radova na poboljšanju energetske učinkovitosti skupa zgrada u Kaznonici u Lepoglavi

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Lepoglava - energetska učinkovitost/IMG_5996.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine, u društvu potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavka Čukelja te direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti Dubravka Ponoša i Nikole Funda, direktora tvrtke Funda d.o.o. sudjelovao u svečanosti primopredaje izvedenih radova na poboljšanju energetske učinkovitosti skupa zgrada u Kaznionici u Lepoglavi.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazao je kako su u projektu energetske obnove zgrada Kaznionice u Lepoglavi sudjelovale građevinske tvrtke iz Hrvatske čime se osigurava posao domaćim tvrtkama, a ujedno tim projektom Vlada Republike Hrvatske pomaže građevinskom sektoru.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je važnost ovog projekta budući da su osigurna novčana sredstva koja Ministarstvo pravosuđa inače ne bi moglo osigurati iz državnog proračuna.

O važnosti modela ESCO i načinu financiranja govorio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuvši kako je Fond u projekat uložio oko 11 milijuna kuna, dok je Slavko Čukelj, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama čestitao izvođačima i upravi Kaznionice u Lepoglavi na dobroj suradnji i kvalitetno izvedenim radovima.

O tome koji su sve radovi izvedeni na zgradama Kaznionice u Lepoglavi prisutne je upoznao Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. koja je jedan od pružatelja energetskih usluga u navedenom projektu istaknuvši ujedno i dobru suradnju s upravom Kaznionice.

Uzvanici su obišli Upravnu zgradu, kotlovnicu i restoran, a tijekom obilaska ih je upravitelj Kaznionice u Lepoglavi Dražen Posavece upoznao što je na pojedinoj zgradi obnovljeno.

Na svečanosti su, između ostalih, prisustvovali saborski zastupnici Božica Makar, Josip Križanić, Mario Habek, Robert Podolnjak, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić te predstavnici pravosudnih i kaznenih tjela, policije te općina.

Poboljšanje energetske učinkovitosti skupa zgrada Kaznionice u Lepoglavi provedeno je u sklopu „Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2014. - 2015.“  kojeg  Vlada Republike Hrvatske provodi sukladno Direktivi 2012/27/EU Europskog parlamenta i Vjeća od 25. listopada 2012. godine. Navedena Direktiva obvezuje sve države članice Europske unije da od 1. siječnja 2014. godine svake godine obnoviti 3 % ukupne površine poda grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti.

U projekt energetske obnove zgrada javne namjene koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uključilo se u 2016. godini i Ministarstvo pravosuđa odnosno Kaznionica u Lepoglavi.
 
Ugovor o energetskom učinku za Kaznionicu u Lepoglavi sklopljen je 29. ožujka 2016. godine između naručitelja energetske usluge Ministarstvo pravosuđa i Kaznionica u Lepoglavi, pružatelja energetske usluge (Funda d.o.o. za uštedu energije i RUDAN d.o.o. za uštedu vode) i provedbenog tijela - Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i od tada počinje teći rok od jedne godine za obnovu i 14 godina perioda otplate iz ostvarenih ušteda.
 
Prema ugovoru o energetskom učinku struktura troškova ulaganja u dijelu energetske obnove skupa zgrada za uštedu energije iznosi 38.840.801,88 kn s PDV-om, a struktura troškova ulaganja u dijelu energetske obnove vodovodne mreže iznosi 3.017.642,02 kn s PDV-om.
Ukupna vrijednost investicije energetske usluge za Kaznionicu u Lepoglavi iznosi 41.858.443,90 kn s PDV-om.
 
Zgrade Kaznionice u Lepoglavi energetski su obnovljene ESCO modelom (Energy Service Company) koji obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekta s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova za pogon i održavanje. Cilj takvog projekta je smanjenje troškova za energiju i održavanje ugradnjom nove učinkovitije opreme i optimiziranjem energetskih sustava, čime se osigurava otplata investicije kroz ostvarene uštede u razdoblju od nekoliko godina ovisno o klijentu i projektu.

U sklopu poboljšanja energetske učinkovitosti skupa zgrada Kaznionice u Lepoglavi  obuhvaćeni su objekti koji se nalaze na glavnoj lokaciji unutar zida Kaznionice u Lepoglavi i izdvojeni objekti na terenu.
 
Tijekom energetske obnove zgrada Kaznionice u Lepoglavi izvedeni su slijedeći radovi: rekonstrukcija vanjske ovojnice koja se sastoji od rekonstrukcije (toplinske izolacije) vanjskih zidova pročelja, zamjene vanjske stolarije (zamjena postojećih prozora s novim PVC prozorima s višeslojnim staklima), rekonstrukcija kosog krova te stropa prema tavanskom prostoru uklanjanjem svih slojeva postojećeg krova i izvedba novih slojeva kosog krova i stropa prema tavanu (izrada nove hidroizolacije i toplinske izolacije te na krovu zamjena pokrova novim glinenim crijepom), rekonstrukcija cjelokupne kotlovnice sa ugradnjom novog kotla na drvnu biomasu – sječku, rekonstrukcija toplinskih podstanica u sklopu kompleksa, ugradnja termostatskih ventila u zgradama kompleksa te zamjene kompletne rasvjete LED rasvjetom s ugradnjom sustava daljinskog očitanja električne energije.

Financijska ušteda iznosi 1.350.000,00 kn na godišnjoj razini. Osim znatne uštede energije poboljšat će se uvjeti zaposlenika i zatvorenika, ali i sama stabilnost sustava i strojarskih postrojenja.

Prezentacija: Poboljšanje energetske učinkovitosti skupa zgrada Kaznionice u Lepoglavi

Pisane vijesti | Zatvorski sustav