Priopćenje povodom oslobađajuće presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Vojislavu Šešelju

Slika /slike/vijesti naslovnica/priopcenje.jpg

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju donio je danas presudu kojom je jedan od ideologa zločinačke velikosrpske politike u potpunosti oslobođen svake odgovornosti. 

Ministarstvo pravosuđa najoštrije osuđuje ovu sramotnu presudu koja je, nažalost, još jedan u nizu velikih propusta MKSJ-a.

Nevjerojatno je i neprihvatljivo da Šešelju nije dokazana krivnja niti po jednoj od točaka optužnice. Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da Vojislav Šešelj nije kriv za zločine protiv čovječnosti, poput progona i protjerivanja, kao niti za ratne zločine, poput ubojstva, mučenja, nečovječnog postupanja, razaranja i pljačke.

Prema ovoj presudi, za raspravno vijeće MKSJ, čak ni govor mržnje kojem smo svi i prečesto svjedočili nije prepoznat kao kazneno djela.

Nakon smrti nikad osuđenog Slobodana Miloševića i skandalozne presude tzv. „vukovarskoj trojci“, MKSJ je ponovno propustio priliku osuditi najodgovornije krivce za tragična stradanja na teritoriju Republike Hrvatske.
Štoviše, ovom presudom daje se legitimitet političkom planu stvaranja Velike Srbije, koji je rezultirao brojnim žrtvama i ratnim razaranjima, a koje raspravno vijeće ne smatra zločinačkim.

Ministarstvo pravosuđa očekuje od tužiteljstva MKSJ podnošenje žalbe na prvostupanjsku presudu i nada se da će žalbeno vijeće donijeti ispravnu odluku. U tom smislu, ministar pravosuđa će uputiti pismo tužitelju MKSJ izražavajući nezadovoljstvo ovom presudom i podržati ga u podnošenju žalbe.

Pisane vijesti