Priopćenje za javnost: Ministarstvo nastavlja na cjelovitom rješenju sustava plaća

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/travanj/IMG_1144-1.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave prima na znanje presudu Vrhovnog suda od 19. lipnja kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu od 5. lipnja 2023. g. kojom je štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima ocijenjen zakonitim.

Ministarstvo pravosuđa i uprave podsjeća da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 15. lipnja donijela je odluku o isplati privremenog dodatka kojom je obuhvaćeno 7.272 od 7.554 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. Dodatak na plaću dobivat će i službenici i namještenici u štrajku.

Najveći broj službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, njih 6.316 dobit će najveći dodatak od 100 eura neto, 374 dodatak od 80 eura, a 582 dodatak od 60 eura. Odlukom Vlade obuhvaćeno je više od 96% službenika i namještenika na sudovima i državnim odvjetništvima. Službenicima i namještenicima s najnižim primanjima usvojenim dodatkom plaća raste za oko 18%.

Prema podacima koje su Ministarstvu pravosuđa i uprave dostavila pravosudna tijela u štrajku je manje od 3000 službenika i namještenika.

U postupku izrade novog Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi i donošenja nove Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s izradom cjelovitog i pravednijeg sustava plaća u dijalogu sa socijalnim partnerima.

Postojeći sustav plaća s godinama je generirao više od 560 dodataka na plaću za oko 2500 radnih mjesta. Novim sustavom plaća cilj je dodatke ugraditi u koeficijente, a broj radnih mjesta smanjiti do 600. Na taj način spriječit će se generiranje različitih koeficijenata ili dodataka za ista radna mjesta.

Ugrađivanjem novih dodataka u postupku donošenja novog sustava plaća rezultiralo bi narušavanjem odnosa u sustavu plaća i generiranju novih nepravdi jer bi službenici i namještenici u pravosudnim tijelima za isti posao u državnoj službi dobili 300 eura veću plaću u odnosu na službenika i namještenika u tijelu državne uprave. Primjerice, računovodstveni referent na sudu imao bi značajno veću plaću u odnosu na računovodstvenog referenta u nekom ministarstvu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će s aktivnostima uvođenja novog sustava plaća kroz sveobuhvatni pristup koji će rezultirati povećanjem plaća svih službenika i namještenika, uključujući službenike i namještenike u pravosudnim tijelima.
 

Pisane vijesti