Priopćenje za javnost: Na 43 od 67 sudova trend smanjivanja službenika koji ne rade, Ministarstvo poziva na nastavak rada

Slika /slike/01 Vizuali za priopćenja/Vizuali za priopćenja 750 x 500 (1).png

Ministarstvo pravosuđa i uprave dobilo je od predsjednika sudova najnovije podatke o broju službenika u pravosudnim tijelima koji zadnja dva tjedna ne obavljaju redovne poslove. Prema službenim podacima koje su Ministarstvu 20. lipnja dostavili predsjednici sudova, trenutno je u štrajku 2.874 od ukupno nešto više od 7.500 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

U 43 od ukupno 67 tijela sudbene vlasti bilježi se trend smanjenja broja službenika koji su u štrajku. U većem broju sudova, u odnosu na ponedjeljak 5. lipnja kad je započeo štrajk, smanjio se broj službenika koji sudjeluju u štrajku za više od 50 posto, a slična je i situacija u Državnim odvjetništvima. 

Podsjećamo kako će odlukom Vlade RH službenicima s najnižim plaćama od 1. srpnja rasti za 100 eura te da će idući tjedan dobiti regres od 300 eura. Isto tako, Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je u javnom savjetovanju do sutra, sustavno će se urediti plaće u javnom sektoru jer nije pravedno da službenici koji, primjerice, obavljaju posao računovodstva na sudovima dobivaju veću plaću do službenicima koji identične računovodstvene poslove rade u državnim tijelima.

Ministarstvo još jednom poziva sve službenike i namještenike da nastave obavljati redovne poslove i uključe se u dijalog o uspostavi novog, pravednijeg, sustava plaća.
 

Pisane vijesti