Priopćenje za javnost: Novim Okvirnim mjerilima povećat će se učinkovitost rada sudova

Slika /slike/Ministarstvo pravosuđa.jpg

U srijedu, 8. prosinca 2021. je u Ministarstvu pravosuđa i uprave započeo drugi studijski posjet službenika Crne Gore u okviru Twinning projekta "Podrška upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru“.

Na slabiju učinkovitost u prvostupanjskim građanskim predmetima u Republici Hrvatskoj ukazuje i ljestvica učinkovitosti pravosudnih sustava zemalja članica EU (Pregled stanja u području pravosuđa EU - EU Justice scoreboard 2021).

Nakon stupanja na snagu trenutno važećih Okvirnih mjerila za rad sudaca s 1. siječnja 2020. godine te protekom perioda od gotovo dvije godine i analizom rada sudova u 2020. i kroz cijeli period 2021. godine, utvrđeno je da se u 2020. bilježi  silazni trend u broju riješenih predmeta u odnosu na godine prije, što je dovelo do pogoršanja pokazatelja učinkovitosti rada sudova - posebno u prvostupanjskim građanskim predmetima na općinskim sudovima.

Ovdje su uzeti u obzir i specifične okolnosti u kojima su sudovi radili u prvoj polovici 2020. godine. Međutim, značajno je pao priljev predmeta, pa je bilo realno za očekivati bolje pokazatelje učinkovitosti na kraju 2020. godine, barem u omjeru riješenih i primljenih predmeta.

Analiza podataka iz sustava  eSpis o ispunjenju Okvirnih mjerila u prva tri kvartala 2021. godine pokazala je kako su u prvostupanjskim postupcima na općinskim sudovima trenutno važeća Okvirna mjerila prenisko postavljena.

Naime, već krajem trećeg kvartala 2021. godine od gotovo 1.000 sudaca općinskih sudova koji su radili na predmetima, čak 62% njih je na dan 30. rujna 2021. godine ispunilo svoju sudačku obvezu propisanu Okvirnim mjerilima u postotku od 90% i više. Gotovo isti podaci su i za 2020. godinu, na isti datum.

Uzimajući u obzir analizirane podatke, pogotovo pogoršanje pokazatelja učinkovitosti  i podatke o ispunjenju Okvirnih mjerila, bilo je nužno pristupiti izradi novih. Nakon što su prikupljena i analizirana mišljenja svih sudova u Republici Hrvatskoj, ali i Udruge hrvatskih sudaca, Ministarstvo pravosuđa i uprave je kreiralo prijedlog novih Okvirnih mjerila za rad sudaca.

Naglašavamo, kako je Zakonom o sudovima propisano da Okvirna mjerila za rad sudaca propisuje ministar nadležan za poslove pravosuđa, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske koje je za ministra neobvezujuće. 

Pisane vijesti