U okviru Twinning projekta službenici Crne Gore u studijskom posjetu Ministarstvu pravosuđa i uprave

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/10-12-2021-Twinning projekt - službenici Crne Gore u studijskom posjetu MPU/20211210_092007.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu, 8. prosinca 2021. je u Ministarstvu pravosuđa i uprave započeo drugi studijski posjet službenika Crne Gore u okviru Twinning projekta "Podrška upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru“.

Službenici Ministarstva pravosuđa i uprave su tijekom tri dana sa službenicima Uprave za kadrove Crne Gore razmijenili stečena iskustva iz područja upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi.

U uvodnom govoru državni tajnik mr.sc. Josip Salapić pozdravio je sve prisutne, ukratko prezentirao prioritete Ministarstva pravosuđa i uprave te naglasio važnost ove podrške za kontinuirani razvoj javne uprave.
 
Tijekom studijskog posjeta delegaciji Crne Gore prezentirale su se reforme, investicije i projekti u području upravljanja ljudskim potencijalima, odnosno investicije u područjima zapošljavanja, selekcije, e-državnog ispita, sustava plaća te organizacija i programi Državne škole za javnu upravu.

Twinning projekt "Podrška upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru" je standardni twinning projekt s vremenom provedbe od dvije godine i sveukupnim proračunom od 950 000 eura. Projekt je zbog pandemije izazvane Covidom 19 prekinut na 16 mjeseci te je ponovo započeo u listopadu 2020. kako bi se završile planirane aktivnosti projekta i postigli svi planirani rezultati.

Cilj projekta je ojačati upravljanje ljudskim kapacitetima crnogorske javne uprave u skladu sa standardima efikasnosti, pružanja bolje usluge korisnicima te općenito povećanjem transparentnosti javne uprave. Specifični ciljevi idu u smjeru unaprjeđenja kapaciteta za planiranje i upravljanje zaposlenih, njihovog profesionalnog razvoja te razvoj trening sustava državnih službenika u skladu s europskom dobrom praksom.

Republika Hrvatska se na projekt prijavila u ulozi mlađeg partnera u konzorciju s Republikom Finskom odnosno finskim Institutom za javnu upravu, HAUS-om te je konzorciju dodijeljen twinning projekt. Provedba ovog projekta započela je 17. listopada 2018. godine.

Glavni korisnik ovog projekta je Uprava za kadrove Crne Gore (HRMA), nezavisna institucija ustanovljena 2004. godine, pod okriljem Ministarstva javne uprave Crne Gore.
U okviru komponente projekta koja se odnosi na Jačanje kapaciteta upravne inspekcije, u ožujku 2019. održana je prva studijska posjeta za službenike Crne Gore tijekom koje su razmijenjena iskustva s hrvatskim službenicima nadležnim za upravnu inspekciju.

Kao nova zemlja članica, Republika Hrvatska kroz Twinning instrument, ima mogućnost izravnog prenošenja stečenog znanja i iskustva iz područja implementacije i prilagodbe pravne stečevine trećim državama, a s obzirom na recentno iskustvo pretpristupnih pregovora s Europskom unijom i EU pretpristupnog procesa uopće, svakodnevno svjedočimo kako je znanje Republike Hrvatske visoko primjenjivo za zemlje koje su trenutno u procesu EU integracija. Važnost ovih instrumenata očituje se u razmjeni dobre prakse i ekspertize stručnjaka koji sudjeluju u projektu, povezivanju hrvatskih s institucijama drugih država članica Europske unije kao i povezivanju hrvatskih institucija s institucijama zemalja u regiji.

Stranica | Projekti