Projekt „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Otvaranje projetka probacija/IMG_1415.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečano otvorenje projekta „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“ održano je u ponedjeljak, 6. lipnja 2016. godine.

Uvodnim obraćanjem sudionicima svečanosti otvaranja projekta ministar pravosuđa Ante Šprlje naglasio je “bez obzira što možemo biti više nego ponosni do sada učinjenim, hrvatska Probacijska služba i nadalje želi učiti od drugih Europskih probacijskih službi koji imaju daleko dulju tradiciju“ te se zahvalio službenicima Sektora za probaciju bez čijeg predanog rada nije moguć uspjeh ovog projekta, stranim stručnjacima, predstavnicima drugih ministarstava, sucima, državnim odvjetnicima, zatvorskom sustavu, policiji i predstavnicima akademske zajednice koji su pokazali interes za uključivanje u ovaj projekt. 

Sudionicima svečanosti otvaranja projekta obratili su se i pomoćnica ministra Vedrana Šimundža-Nikolić, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Eduardo Aznar Campos, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, zamjenica voditelja Odjela za pravno-konzularne poslove Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Andrea Bettina Schwalm te zamjenica generalnog direktora alternativnih kazni i mjera Glavnog tajništva kaznenih institucija Kraljevine Španjolske Myriam Tapia Ortiz.

Moderator svečanosti bila je Jana Špero, voditeljica projekta i načelnica Sektora za probaciju u Ministarstvu pravosuđa.

Opći pregled Twinning projekta sudionicima je prezentirala voditeljica projekta Glavnog tajništva kaznenih institucija Kraljevine Španjolske Esther Montero Pérez de Tudela, a junior voditelj projekta Njemačke zaklade za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) Ioan Durnescu prezentirao je prve dojmove Twinning projekta. Svečanost otvaranja projekta „Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj“ završila je obraćanjem Laure Negredo López, dugoročnog savjetnika za Twinning.

Opći cilj projekta  „Podrška daljnjem razvoju i jačanju Probacijske službe u Hrvatskoj“ jačanje je učinkovitosti pravosuđa u Republici Hrvatskoj u području kaznenopravnog sustava, a projekt je započeo 15. travnja 2016. godine i trajat će do 15. srpnja 2017. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 700.000 eura i financira ga Europska unija u okviru Prijelaznog instrumenta.

Svrha projekta je doprinijeti daljnjem razvoju probacijske službe kroz:
  • unaprjeđenje institucionalnih kapaciteta probacijske službe,
  • obuku probacijskih službenika za rad sa počiniteljima kaznenih djela određenih kategorija,
  • provedbu pilot projekta elektroničkog nadzora te
  • podizanje javne svijesti o prednostima alternative kazni zatvora, kako iz financijske tako i iz socijalne perspektive.

Projekt zajednički provode Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Glavno tajništvo kaznenih institucija Kraljevine Španjolske, Međunarodna i ibero-američka zaklada za upravu i javne politike i Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ).
Do razvoja ideje o potrebi ustrojavanja probacijske službe u Republici Hrvatskoj došlo je u sklopu aktivnosti pristupanja Europskoj uniji i reformi  pravosudnog sustava te poboljšavanja sustava učinkovitog presuđivanja. 
U tom procesu uspostavljanja hrvatskog probacijskog sustava važnu ulogu je odigralo nekoliko EU i bilateralnih projekata  koji su doprinijeli uspješnoj izgradnji profesionalne organizacije i razvoju profesionalne probacijske prakse kakvu danas imamo u Hrvatskoj.
  • EU projekt CARDS 2004, “Podrška razvoju probacijskog sustava u Hrvatskoj” (2007 godine) u okviru kojeg je osmišljena petogodišnja Strategija ustrojavanja probacijske službe u RH  2008.-2012. i koja je značila početak procesa stvaranja preduvjeta za razvoj profesionalne probacijske službe u Republici Hrvatskoj
  • Bilateralni SPF projekt “Tranzicijska podrška razvoju probacijskog sustava u RH“, od travnja 2008. do ožujka 2010, tijekom kojeg je donesen prvi Zakon o probaciji i ustrojena Uprava za probaciju, te je počelo zapošljavanje probacijskih službenika
  • IPA 2008 „Razvoj probacijske službe u RH“, od lipnja 2011. do travnja 2013., u okviru kojeg su probacijski uredi opremljeni namještajem i informatičkom opremom, izgrađen je Probacijski informacijski sustav, izrađeni su stručni standardi i smjernice  za obavljanje probacijskih poslova te je provedena sveobuhvatna edukacija svih probacijskih službenika
  • TRANSITION FACILITY projekt „Podrška daljnjem razvoju i jačanju Probacijske službe u Hrvatskoj“, aktualni projekt u okviru kojeg su do sada osigurani automobili za sve probacijske urede , a uskoro se očekuje i nabava opreme za provođenje pilot projekta primjene elektroničkog nadzora.


Pisane vijesti | Probacija