Ravnateljica Kulić u emisiji "U mreži prvog": Imamo otvoreni dijalog sa svima. Zakon o plaćama cjelovito rješenje za plaće u državnoj upravi

Slika /slike/mrezi.JPG

Istaknuto je da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru nacionalnog rada i oporavka raditi na izradi novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. 

Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mreži prvog ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa, Sanda Kulić, rekla je da će u fokusu platnog sustava biti najniža primanja. 

"Mi smo uz povećanje osnovice u posljednjih šest godina mijenjali uredbu i povećali koeficijente za zaposlene u pravosudnim tijelima. Kao što znamo osnovica je porasla za nekakvih 30%. Posljednjom izmjenom povećani su koeficijenti za zapisničare" kazala je.

Dodaje da svakako plaću od 500 ili 700 eura treba povećati i da se radi na tome da se sustav unaprijedi. 

Ravnateljica Uprave, ističe da država mora pronaći model koji će dati mogućnost pravednijeg sustava.

"Zakonom o plaćama se ne radi o nikakvim limitiranjima. Dakle, uvodi se sustav koji će jednostavno bolje vrednovati rad i dati bolje mogućnosti i prilike. Također donosi financijsku stimulaciju, znači uvesti će se sustavi nagrađivanja. Vjerujem da do štrajka neće doći, nego da ćemo do kraja tjedna doći do rješenja" rekla je ravnateljica te zaključila kako reforme i promjene ne mogu doći preko noći jer se radi na kratkoročnim, srednjim i dugoročnim ciljevima.

"Vlada će kroz kratkoročne mjere, koje su već dogovorene, raditi na povećanju materijalnih prava, a onda će se to dalje nadopunjavati kroz idući period drugim mjerama s ciljem da se s ovim Zakonom stvori temelj za izgradnju pravednijeg sustava plaća" zaključila je ravnateljica.

U emisiji su sudjelovali, osim ravnateljice, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković te dopredsjednik Sindikata pravosudne policije  Krešo Jelenko.

VIJEST:: LINK
FOTO:HRT

Pisane vijesti