Republika Hrvatska 46. stranka Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/studeni/OECD.jpg

Republika Hrvatska postala je 46. stranka Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnim poslovnim transakcijama (Konvencija OECD-a o borbi protiv podmićivanja) čime pokazuje svoju predanost međunarodnoj suradnji i borbi protiv korupcije.

Privremena otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Senka Burić u sjedištu OECD-a u Parizu, položila u srijedu 22. ožujka,  hrvatski ispravu o pristupu Konvenciji OECD-a protiv podmićivanja. Prema odredbama Konvencije, Konvencija će za Republiku Hrvatsku stupiti na snagu 21. siječnja 2024., odnosno 60 dana od datuma polaganja isprave.

Kada se Republika Hrvatska 30. listopada 2023. pridružila Radnoj skupini OECD-a za podmićivanje u međunarodnim poslovnim transakcijama, obvezala se u najkraćem roku pristupiti Konvenciji.

"Pozdravljamo Hrvatsku kao 46. stranku Konvencije OECD-a protiv podmićivanja. Kao jedini međunarodni antikorupcijski instrument usmjeren na stranu ponude podmićivanja, Konvencija je ključna za promicanje dobrog upravljanja, gospodarskog razvoja i jednakih uvjeta u međunarodnom poslovanju. Osim što pokazuje predanost zemlje borbi protiv stranog podmićivanja, pristup Hrvatske Konvenciji predstavlja važan korak na njezinu putu ka članstvu u OECD-u, usklađujući Hrvatsku sa standardima OECD-a i najboljim praksama", izjavio je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.
 
Kao stranka Konvencije, Republika Hrvatska će proći stručna preispitivanja kako bi procijenila njezinu provedbu Konvencije i učinkovitost u praksi njezina zakonodavstva i institucija za borbu protiv podmićivanja. Prva faza procjene usklađenosti zakonodavstva s Konvencijom očekuje se na sastanku u Parizu od 5. do 8. prosinca 2023.
 
Konvencijom OECD-a protiv podmićivanja, koja je stupila na snagu 1999., utvrđuju se pravno obvezujući standardi za kriminalizaciju podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnim poslovnim transakcijama. Njome se također pruža niz povezanih standarda za potporu toj obvezi, o temama kao što su odgovornost pravnih osoba, nadležnost, sankcije, uzajamna pravna pomoć te zaštita istraga i kaznenih progona stranog podmićivanja od političkih ili drugih oblika uplitanja. Naposljetku, programom sustavnog praćenja i nadzora te promicanja pune provedbe, Konvencijom se nastoji osigurati učinkovitost borbe protiv stranog podmićivanja.
 
Osim Hrvatske, uz 38 država članica OECD-a  stranke Konvenciju su i Argentina, Brazil, Bugarska, Peru, Rumunjska, Ruska Federacija i Južna Afrika.
 

Pisane vijesti