Sastanak ministara pravosuđa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/sastanak RH i SAD.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković i Ministar pravosuđa SAD-a Jeff Sessions predvodili su delegacije dvaju ministarstava pravosuđa na službenom sastanku u Zagrebu 24. svibnja 2018.

Bilateralni sastanak je potvrdio dobre odnose dvaju pravosudnih sustava – obostrano je izraženo zadovoljstvo suradnjom dvaju ministarstava temeljem Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a koje se pokazalo vrlo učinkovitim pravnim okvirom za suradnju pravosudnih institucija dviju država, kao i za povezivanje s pravosudnim tijelima i institucijama država u regiji vezano uz suzbijanje organiziranog kriminala i borbu protiv terorizma (kroz programe ICITAP OPTAD).
Razgovori su vođeni na temu aktualnih kazneno-pravnih i sigurnosnih  izazova te regionalne suradnje s ciljem borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala. Obje strane su izložile neka od obilježja vlastitih kazneno-procesnih zakonodavstava i kaznenih zakona te odnose između tijela kaznenog sustava (državna odvjetništva i policija te sudovi).
Razgovaralo se i o mogućnosti sklapanja bilateralnog Ugovora o izručenju – trenutni pravni okvir za izručenje preuzet je sukcesijom i obje strane su iskazale stav kako je potreban novi, moderan pravni okvir; u tom smislu dogovoren je nastavak komunikacije dvaju ministarstava na stručnoj razini.
Također, razmijenjeni su stavovi na temu kaznenog progona ratnih zločina te suradnje država u regiji u kaznenom progonu ratnih zločina – hrvatska strana je informirala o pristupu i rezultatima u kaznenom progonu ratnih zločina prije i nakon ulaska RH u EU te aktualnim odnosima s državama regije vezano za ovu materiju.  Završno je američka strana naglasila važnost rješavanja pitanja povrata imovine nacionalizirane za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Slike preuzete od Ministarstva unutarnjih poslova


Pisane vijesti | Bilateralni sastanci