U Ministarstvu pravosuđa održan Okrugli stol na temu „Zakonodavni okvir i praksa u zaštiti „zviždača“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Okrugli stol - zviždači/IMG_6258.JPG
  • Slika

Ministarstvo pravosuđa je u suradnji s Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) u utorak, 29. svibnja 2018. godine organiziralo Okrugli stol na temu: „Zakonodavni okvir i praksa u zaštiti „zviždača“.

Okrugli stol je održan u kontekstu procesa izrade Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u Republici Hrvatskoj koji je trenutno u tijeku, a s ciljem poticanja rasprave o određenju usmjerenja napora u izradi što kvalitetnijeg zakonodavnog okvira u ovom području, koji će omogućiti potencijalnim prijaviteljima učinkovito prijavljivanje nepravilnosti i adekvatnu zaštitu njihovog integriteta, omogućiti podizanje javne svijesti među zaposlenicima i građanima o potrebi prijavljivanja nezakonitog i koruptivnog ponašanja te općenito povećati odgovornost i transparentnost u svim sferama društva.
 
Osim predstavnika Ministarstva pravosuđa i Regionalne antikorupcijske inicijative, na Okruglom stolu okupili su se i predstavnici Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju te predstavnici Savjeta za sprječavanje korupcije. 
 
Nakon uvodnih obraćanja Maje Baričević, načelnice Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa, Davora Dubravice, predsjednika Regionalne antikorupcijske inicijative i Ivana Crnčeca, pomoćnika ministra pravosuđa Republike Hrvatske, pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec predstavio je do sad poduzete korake Republike Hrvatske te principe i izazove u procesu izrade nove zakonske regulacije u području zaštite prijavitelja nepravilnosti u Republici Hrvatskoj.
 
O praksi i izazovima u procesu kreiranja i provedbe ovakvog zakonskog okvira, kroz iskustva država jugoistočne Europe, odnosno država članica RAI-a, predstavili su Jure Škrbec iz Slovenske Komisije za sprječavanje korupcije, Vladan Joksimović, glavni tajnik RAI-a, Katarina Nikolić iz Ministarstva pravde Republike Srbije, Dragan Slipac iz Agencije za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije Republike Bosne i Hercegovine te Marina Mićunović iz Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore.

Pisane vijesti | Antikorupcija