Sastanak Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Sastanak Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije/IMG-2125a4bc18046c5bb8f4bbb280b60424-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sastanak Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije održan je 7. i 8. prosinca 2017. godine u Bruxellesu. Hrvatsko izaslanstvo u dijelu pravosuđa predvodio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Na sastanku su ministri pravosuđa usvojili opći pristup za Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi centraliziranog sustava za utvrđivanje država članica koje imaju podatke  o osuđujućim presudama protiv državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva (sustav ECRIS TCN)  za dopunu i potporu Europskom  informacijskom sustavu kaznene  evidencije te o izmjeni Uredbe (EU) 1077/2011, kao i za Direktivu o izmjeni Okvirne odluke Vijeća 2009/315 u vezi sa sustavom ECRIS i u vezi razmjenom podataka o državljanima trećih zemalja i osoba bez državljanstva te o zamjeni Odluke Vijeća 2009/316.
 
Također, ministri pravosuđa su usvojili opći pristup za Uredbu Europskog Parlamenta i Vijeća o uzajamnom priznavanju naloga za zamrzavanje i oduzimanje.
 
Nadalje, ministri su proveli raspravu o politikama o prijedlogu Uredbe Vijeća o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanima s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece, kao i o prijedlogu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o okvirima za preventivno restrukturiranje, pružanju druge prilike i mjerama za povećanje učinkovitosti restrukturiranja i postupaka u pogledu nesolventnosti i razrješenja te izmjeni Direktive 2012/30/EU.
 
U okviru nezakonodavnog vijećanja ministri pravosuđa su primili na znanje izvješće EK o trenutnom statusu u pogledu pristupanja Europske unije Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
 
Tijekom radnog ručka ministri pravosuđa su razmijenili mišljenja o budućem razvoju e-pravosuđa te korištenju informatičkih tehnologija u nacionalnim pravosudnim sustavima, s posebnim naglaskom na definiranje prioriteta u okviru buduće Strategije i Akcijskog plana za europsko e-pravosuđe u razdoblju od 2019. do 2023. godine. 
 
U okviru zajedničkog zasjedanja, ministri pravosuđa i unutarnjih poslova su razmijenili stavove o budućem europskom zakonodavnom uređenju vezanom uz zadržavanje podataka i šifriranje (enkripciju).


Pisane vijesti | Multilateralni sastanci