Sjednica Sabora: Rasprava o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o upravnoj inspekciji

Slika /slike/01 DT RUKAVINA/DT Rukavina_Sabor.png

Predloženim izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji unaprijedit će se rad upravnih inspektora i administrativno rasteretiti upravna inspekcija

Državni tajnik Sanjin Rukavina predstavio je Hrvatskom saboru 19. siječnja konačni prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji čiji je cilj prvenstveno unaprjeđenje rada upravnih inspektora i administrativno rasterećenje upravne inspekcije.

Unaprjeđenje i skraćenje trajanja inspekcijskog nadzora će se postići tako da se propiše sastavljanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru samo kada se utvrdi nezakonitost, nepravilnost i nedostatak u radu nadziranog tijela. U suprotnom, obveza upravnog inspektora je samo pisano obavijestiti čelnika nadziranog tijela.

Unaprjeđuje se i odredba kojom se uređuje postupanje po predstavci pa se i ovdje propisuje sastavljanje zapisnika samo u slučaju kad se utvrde nezakonitosti, nepravilnosti i nedostaci u radu nadziranog tijela.

Radi efikasnijeg postupanja čelnicima nadziranih tijela će se već prilikom traženja izvješća o navodima iz predstavke dostavljati upozorenja kako bi čelnici nadziranih tijela što prije pristupili otklanjanju mogućih nezakonitosti, nepravilnosti ili nedostataka.

Mijenja se i naziv državnog stručnog ispita kao jednog od propisanih uvjeta za raspored upravnih inspektora radi usklađenja s odredbama Zakona o državnim službenicima. Novi, usklađeni naziv je državni ispit.

Uz to, ovaj se zakonski prijedlog usklađuje s uvođenjem eura kao službene valute te se prekršajne kazne iskazuju u eurima.

Pisane vijesti