Sjednica Vlade: Odluka o isplati dodatka od 12% službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima

Slika /slike/HN20230727146147.JPG

Vlada je stavila van snage Odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 239. sjednice Vlade komentirao je prekid štrajka u pravosuđu te dodao kako je prihvaćena ponuda Vlade nakon intenzivnih razgovora koji su se odvijali cijelo vrijeme.

"Dogovoreno je povećanje plaća od 12 posto, a vrijedi već na plaći u srpnju. Podsjećam, Vlada je u Sabor uputila Zakon o plaćama u državnim i javnim službama. Na temelju tog zakona donijet će se dvije uredbe - za državne i javne službe. Potom će se odvijati dogovor o koeficijentima kako bi se nakon više od 30 godina uredio sustav u kojem imamo kompliciranu šumu propisa" izjavio je.

Isplata dodatka od 12% službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o isplati dodatka na plaću u pravosudnim tijelima nakon što je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u srijedu 26. srpnja prihvatio ponudu Vlade o uvećanju plaća u pravosudnim tijelima za 12%.

"Prihvaćanjem rješenja za prekid štrajka Sindikat državnih službenika i namještenika prihvatio je tekst Sporazuma te se Vlada Republike Hrvatske obvezuje uključiti Sindikat u proces donošenja nove Uredbe i definiranja novih koeficijenata za obračun plaća" izjavio je ministar Malenica.

Također, ovim Sporazumom Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku s kojom je stupila van snage Odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku. 
 
U programe e-Učenja bit će uključeno više od 2.000 službenika iz javne uprave

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost sklapanja ugovora Državnoj školi za javnu upravu za provedbu projekta „Povećanje kvalitete javnih usluga kroz modernizaciju i povećanje dostupnosti edukacije za službenike javnog sektora u organizaciji DŠJU“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. 
Državna škola za javnu upravu provela je otvoreni postupak javne nabave na temelju kojeg je kao ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana ponuda Algebre d.o.o.

"Riječ je o projektu vrijednom 275.000 eura u okviru kojeg će se uspostaviti centralni informacijski sustav Državne škole za javnu upravu i platforma e-Učenje s 25 tečaja.  U programe e-Učenja bit će uključeno više od 2.000 službenika iz javne uprave" izjavio je ministar.
 
Produžuje se rok za financijske doprinose iz Fonda solidarnosti Europske unije

Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o produženju prava na uvećanje koeficijenta složenosti poslova radnoga mjesta službenicima koji rade na poslovima provedbe financijskih doprinosa te poslovima koordinacije provedbe financijskih doprinosa iz Fonda solidarnosti Europske unije, za vrijeme obavljanja tih poslova.

Vlada Republike Hrvatske dala pozitivno mišljenje na Poslovnik o načinu rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Člankom 56. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano je da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona podnosi Poslovnik Povjerenstva na suglasnost Hrvatskom saboru, koji ga potvrđuje.

"Poslovnikom se uređuje način rada i odlučivanje Povjerenstva, donošenje odluka, davanje mišljenja, propisivanje obrazaca i pravilnika o ustrojavanju registra, ovlasti predsjednika Povjerenstva, njegovo zastupanje i predstavljanje Povjerenstva pred drugim tijelima, ustrojstvo stručnih službi, vrste akata koje Povjerenstvo donosi kao i druga pitanja u vezi s dokumentacijom Povjerenstva" komentirao je ministar.

U 2022. godini broj pritužbi građana smanjen je za 5% u odnosu na 2021.

Sukladno Zakonu o pučkom pravobranitelju, pučki pravobranitelj Hrvatskom saboru podnosi godišnje izvješće koje sadrži analizu i ocjenu stanja zaštite prava i sloboda u Republici Hrvatskoj.

Izvješće Pučke pravobraniteljice za 2022. godinu sadrži 170 preporuka nadležnim tijelima za otklanjanje nedostatka i nepravilnosti koje je izrađeno na temelju postupanja u 6.099 predmeta, što je za 5,7% više nego u 2021. godini. Ured pučke pravobraniteljice u 2022. godine otvorio je 4.534 novih predmeta, dok je 1.565 predmeta preneseno iz prethodnih godina. U 2022. godini broj pritužbi građana smanjen je za 5% u odnosu na 2021.

"Ured pučke pravobraniteljice suradnju s nadležnim tijelima ocjenjuje dobrom. U izvješću za 2022. godinu navodi se da su nadležna tijela postupala ili postupaju po 45 preporuka što je više nego u prethodnim godinama. Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom sabor da prihvati Izvješće pučke pravobraniteljice za 2022. godinu" zaključio je ministar.
 
 

Pisane vijesti