Sjednica Vlade: Prihvaćene izmjene Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru

Slika /slike/01 Sjednice Vlade RH/VRH_5910.jpg

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je izmjenu Zakona o izbornim jedincima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor oko izmjene stupanja na snagu

Na 256. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćeno je izvješće o besplatnoj pravnoj pomoći, izmjene Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te su prihvaćeni amandmani Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima.

Mijenja se datum stupanja na snagu Zakon o izbornim jedinicama

"Budući da je Predsjednik Republike Hrvatske propustio potpisati Zakon na vrijeme, odnosno potpisao je zakon nakon datuma koje je zakonodavac predvidio za stupanje na snagu, potrebno je pristupiti izmjenama Zakona o izbornim jedinicama" izjavio je ministar Malenica.

Ovim zakonskim prijedlogom mijenja se datum stupanja na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Zakon će stupiti na snagu 8 dana od dana objave u Narodnim novinama.

Prihvaćen izvještaj o besplatnoj pravnoj pomoći

Tijekom 2022. godine primarna besplatna pravna pomoć pružena je u 31.170 slučajeva, u 26,102 slučaja pomoć su pružile ovlaštene udruge, 1.450 pravne klinike, a upravna tijela županija i Grada Zagreba pružale su pomoć u 3,618 slučajeva.

U odnosu na 2021. godinu  došlo je do povećanja pružanja primarne pravne pomoći za gotovo 25%. U 2022. godini isplaćeno je nešto više od 274 tisuća eura za primarnu besplatnu pravnu pomoć.

"Kada je riječ o sekundarnoj pravnoj pomoći upravna tijela odobrila su 2.459 zahtjeva od kojih se 1.208 odnosi na postupke iz obiteljskih odnosa. Za pružanje besplatne pravne pomoći isplaćeno je više od 254 tisuća eura" rekao je ministar Malenica te dodao kako je u 2022. godini ukupno isplaćeno gotovo 543 tisuća eura za pružanje besplatne pravne pomoći.

Dorađuju se izričaji odredbe Zakona o trgovačkim društvima

Vlada je prihvatila amandman članka 113. Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima kojim se nomotehnički uređuje izričaj.
 

 

Stranica