Studijski posjet zatvorskom sustavu Donje Saske (Njemačka)

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Zatvorski sustav Donje Saske/IMG_0086.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Službenici zatvorskog sustava Republike Hrvatske, pomoćnik ministra Anđelko Dundić, Amir Bijelić, Bernardica Franjić-Nađ, Ranka Farkaš i Iva Prskalo boravili su tijekom proteklog tjedna u studijskom posjetu zatvorskom sustavu Donje Saske (Njemačka). 

Posjet je realiziran od 24. do 28. travnja 2017. godine u okviru Twinning projekta „Podrška zatvorskom sustavu Republike Hrvatske“, čiji je cilj povećati profesionalne i rukovoditeljske vještine zatvorske uprave i osigurati učinkovitu primjenu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, odnosno, unaprijediti cjeloživotno učenje službenika zatvorskog sustava.
 
Ministrica pravosuđa Donje Saske Antje Niewisch-Lennartz dočekala je i pozdravila hrvatsku delegaciju u Ministarstvu pravosuđa u Hannoveru, gdje je, sa suradnicima, predstavila strukturu i funkcioniranje zatvorskog sustava Donje Saske. Nakon prezentacije uslijedio je razgovor o sličnostima i razlikama u odnosu na hrvatski zatvorski sustav, s naglaskom na izvršavanje sankcija za maloljetnike, zatim pitanja obrazovanja, rada i zdravstvene zaštite zatvorenika.
 
Hrvatska delegacija posjetila je i upoznala se s radom nekoliko kaznenih ustanova za različite kategorije zatvorenika u Göttingenu, Rosdorfu, Hamelnu i Vechti; sudjelovala je na ročištu pred sucem za maloljetnike u Göttingenu, gdje se upoznala i s radom probacijske službe, koja je u okviru Ministarstva pravosuđa, kao i s radom službe za mlade u okviru socijalne skrbi, te posjetila udrugu za pomoć mladima (Jugendhilfe Göttingen  - jedinica „Die Blechtrommel“) u Göttingenu.
 
U zaključnom izlaganju pomoćnik ministra Anđelko Dundić zahvalio se njemačkim kolegama na gostoprimstvu, pruženim informacijama i podijeljenim iskustvima u suočavanju s izazovima rada sa zatvorenicima. 

Pisane vijesti | Zatvorski sustav