Suradnja Ministarstva uprave i županija je na visokoj razini, a takva će biti i u budućnosti

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/29 kolovoz 2019/4 (1).jpg

Tijekom današnjeg dana u pratnji državne tajnice Josipe Rimac, ministar uprave Ivan Malenica posjetio je tri županije. 

„Cilj je omogućiti još efikasniju javnu upravu. Virovitičko-podravska županija je pokazala spremnost koristiti i opremu i ljude Ureda državne uprave za buduće poslove. Suradnja ministarstva i županija i do sada je bila na visokoj razini, a takva će biti i u budućnosti. Tu su brojni poslovi koje pripremamo u smislu digitalizacije javne uprave koje bi koristile i županije u obavljanju ovih poslova, a sve s ciljem da javna uprava bude učinkovita i servis građana, uz kvalitetno pružanje usluga na obostrano zadovoljstvo“, podcrtao je ministar Malenica.

„Poslove ureda državne uprave koje trebamo preuzeti, obavljat ćemo učinkovito, kvalitetno i na korist svih žitelja Virovitičko-podravske županije. Preuzimanjem poslova Ureda državne uprave, Županija će preuzeti i poslove i djelatnike. Mi smo već do sada pokazali da smo spremni za slične izazove, prvenstveno tu mislim na projekt legalizacije, gdje su upravo županije pokazale iznimnu efikasnost na korist naših građana. Gledajući broj djelatnika, jedna smo od manjih županijskih uprava i veselim se što ćemo od 1. siječnja preuzeti poslove i rješavati ih brže i efikasnije na zadovoljstvo naših građana“, istaknuo je župan Igor Andrović.
 
Ministar Malenica održao je i sastanke sa županima Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Požeško-slavonski župan Alojzije Tomašević kazao je kako županija i državna uprava ponovo postaju jedno tijelo, zajedno djeluju na dobrobit građana, a to je ključ svake reforme.

"Više neće biti preklapanja poslova, a svaki djelatnik bit će zbrinut na zadovoljavajući način. Ovo je jedna od onih decentralizacija koje mi župani predlažemo Vladi RH. Riječ je o opsežnom poslu, ali naši građani će dobiti kvalitetnije usluge za koje plaćaju porez i biraju nas", rekao je župan Alojz Tomašević.

Župan brodsko-posavski Danijel Marušić naglašava kako se radi o iznimno velikom poslu i preuizmanju novih djelatnika.

"Oko 200 poslova ureda državne uprave sada preuzima županija i to je veliki korak, no zajednički držimo da će na ovaj način cijela uprava biti funkcionalnija i dostupnija građanima. Kako je rekao i ministar, novci su osigurani u Državnom proračunu i uplaćivat će se po modelu dvanestina za što se rade detaljni izračuni. Cjelokupan proces, osim povećanja dostupnosti usluga, značit će i dodatnu uštedu pošto će novi ustroj omogućavati odlazak djelatnika u mirovinu uz otpremninu. U svakom slučaju nova reforma bit će i racionalnija i funkcionalnija za cijelu državu", kazao je župan Marušić.

Stranica