Trg pravde najvažniji infrastrukturni pravosudni projekt koji će utvrditi standarde za buduće investicije

  • Slika /slike/Naslovna .JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obišao je radove na kompleksu budućeg Trga pravde u Zagrebu. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu Ministarstva pravosuđa i uprave, vrijednom 93 milijuna eura.

„Trenutno se nalazimo u završnom dijelu prve faze koja se odnosi na rušenje objekata na Trgu pravde. Ta bi faza trebala završiti kroz nekoliko dana rušenjem posljednjeg objekta. Nakon toga započet će druga faza u kojoj će biti izgrađena podzemna garaža površine 50.000 kvadrata s otprilike 1.600 parkirnih mjesta,“ naglasio je ministar Malenica.

Osim podzemne garaže, u planu je i izgradnja južne zgrade površine 25.000 kvadrata unutar koje će biti smješteni Trgovački sud, Visoki trgovački sud, Upravni sud, Visoki upravni sud, Pravosudna akademija i Centar za mirenje.

„Ovaj projekt nam je od iznimne važnosti jer ćemo kroz njega utvrditi standarde za sve buduće investicije koje se budu radile u pravosuđu,“ rekao je ministar Malenica.

Ministar Malenica podsjetio je kako je u okviru kompleksa Trga pravde već izgrađena zgrada gruntovnice, projekt vrijedan 15 milijuna eura, a trenutačno se i obnavlja zgrada Općinskog kaznenog suda i zgrada u kojoj je smještan Ured europskog javnog tužitelja.

„Do 2026. godine imat ćemo jedan moderni Trg pravde u Zagrebu s četiri suda i dva tijela, čime će se stvoriti potencijal za nastavak izgradnje i smještaj svih pravosudnih tijela u gradu Zagrebu na jednu lokaciju,“ objasnio je ministar.

U ovom trenutku otvoreno je preko 30 gradilišta u Republici Hrvatskoj koja se odnose na pravosudna tijela, a riječ je o projektima vrijednima preko 50 milijuna eura.

„Mi smo za sljedeće razdoblje do 2026. godine pripremili investicije ukupne vrijednosti 333 milijuna eura, a nastavit ćemo i dalje ulagati u digitalizaciju pravosuđa, čime ćemo završiti jedan ciklus investicija i ulaganja,“ zaključio je ministar Malenica.

Podsjećamo da su radovi na budućem Trgu pravde financirani sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Stranica