U Međimurju potpisani novi sporazumi o pristupu državnim maticama

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2019/25 srpanj 2019/33b.jpg

Danas je u Čakovcu ministar uprave Ivan Malenica dodijelio 13 sporazuma kojim se Međimurskoj županiji te 11 općina i gradova s područja Međimurske županije omogućava pristup aplikaciji  „Uvid u osobna stanja građana RH“.

Vlada Republike Hrvatske donijela je 2017. Zaključak kojim je obvezala javnopravna tijela da po službenoj dužnosti pribavljaju podatke iz državnih matica te od građana više ne smiju zahtijevati isprave iz državnih matica.
 
U tu svrhu Ministarstvo uprave pripremilo je aplikaciju „Uvid u osobna stanja građana RH“ koja omogućava uvid u podatke iz državnih matica na razini rodnog lista, vjenčanog lista, smrtnog lista, potvrde o životnom partnerstvu i domovnice.
 
Pristup podacima u interesu je županiji, općinama i gradovima jer će povećati učinkovitost, pojednostaviti i ubrzati postupak pružanja usluga građanima. Korist od pristupa aplikaciji imaju i građani jer više ne moraju trošiti novac i vrijeme za pribavljanje isprava iz državnih matica.

Također, ministar Ivan Malenica uručio je mons. Antunu Perčiću zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Varaždinskoj biskupiji.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, zaključenim između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo Katoličke crkve nad navedenim knjigama, te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata.

​Na sjednici Vlade Republike Hrvatske u Čakovcu vraćene su crkvene matične knjige Varaždinskoj biskupiji, a koje se nalaze na područjima ureda državne uprave u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji (ukupno 101 knjiga).
 

Stranica