Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/vijesti naslovnica/slika web.jpg

Ministarstvo pravosuđa kao Korisnik te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u svojstvu Upravljačkoga tijela i Hrvatski zavod  za zapošljavanje kao Posredničko tijelo razine 2, potpisali su 30. srpnja 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu operacije pod nazivom „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ koja se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

OPIS PROJEKTA:
Projekt se sastoji od četiri glavne komponente (elementi) unutar kojih će se provoditi određene aktivnosti: (1) unaprjeđenje sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada u Pravosuđu, (2) optimizacija organizacije rada i poslovnih procesa, (3) jačanje kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te (4) unaprjeđenje razine i obuhvatnosti korištenja IT alata.
Kroz prvi element provodi se aktivnost izrade Studije složenosti predmeta čije će provođenje doprinijeti ravnomjernijem i objektivnijem praćenju i ocjenjivanju rada sudaca i time povećanju učinkovitosti pravosuđa. Drugi element uključuje provedbu snimke postojećeg stanja poslovnih procesa, optimizaciju poslovnih procesa, pripremu za uvođenje optimiziranih i novih poslovnih procesa i statistika te analitika za pravosudna tijela. U svrhu uvođenja optimiziranih i novih poslovnih procesa te korištenja statističkih/analitičkih alata provest će se odgovarajuće edukacije djelatnika. U okviru trećeg elementa provest će se snimka stanja i analiza postojećih kapaciteta čelnika pravosudnih tijela, ravnatelja sudske i državnoodvjetničke uprave, te službenika u pravosudnim tijelima. Izradit će se model kompetencija i program edukacije djelatnika te provesti odgovarajuće radionice. Kroz četvrti element provode se aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje razine korištenja IT tehnologija: analiza postojećeg stanja i izrada Akcijskog plana za arhitekturu, izrada IT rješenja za potporu poslovnim procesima pravosudnog sustava, nabava licenci i opreme za korištenje programa pretvaranja govora u tekst, nadogradnja sustava praćenja predmeta na državnim odvjetništvima, nadogradnja sustava upravljanja predmetima na sudovima, nabava opreme za implementaciju nadograđenih aplikativnih sustava. Ovim aktivnostima doprinijeti će se ubrzanju, olakšanju i unapređenju rada te omogućiti interoperabilnost sustava. 
 
CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:
Opći cilj projekta je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa. Ciljanu skupinu čine suci, državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika, službenici i namještenici u pravosudnim i kaznenim tijelima Ministarstva pravosuđa. Projekt je usmjeren na povećanje učinkovitosti pravosuđa  kroz optimizaciju rada, poslovnih procesa te na unaprjeđenje razine i obuhvatnosti korištenja IT alata u sustavu pravosuđa. Sve implementirane aktivnosti biti će popraćene odgovarajućim edukacijama dužnosnika i službenika u pravosudnim tijelima koje će doprinijeti ostvarenju pokazatelja definiranih ugovorom.  
 
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 91.075.250,00 HRK
IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU: 77.413.962,50 HRK
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 42 mjeseca
KORISNIK PROJEKTA: Ministarstvo pravosuđa
KONTAKT OSOBE ZA VIŠE INFORMACIJA: marija.jurman@pravosudje.hr
 
Korisne poveznice:
Europski strukturni i investicijski fondovi: www.strukturnifondovi.hr
Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali:  www.esf.hr/operativni-program/

Pisane vijesti | Projekti