Vrata Ministarstva su otvorena – pozivamo na nastavak dijaloga i suradnje

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/Plaće u pravosuđu_page-0003.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Vrata Ministarstva pravosuđa i uprave otvorena su Sindikatu, Glavnoj državnoj odvjetnici i predsjedniku Vrhovnog suda. Politikantstvo neće riješiti situaciju, pozivam na nastavak dijaloga, svačiji doprinos je dobrodošao", poručio je ministar Malenica.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na današnjoj konferenciji za javnost poručio je da su u mandatu ove Vlade napravljeni pomaci u sustavu plaća i da će se dodatni pomaci napraviti početkom iduće godine po stupanju na snagu novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i novoj Uredbi.
 
Prosječna plaća u pravosuđu u mandatu Vlade povećana za 64%, zapisničarima za više od 70%
 
„ Od 2016. godine do danas prosječna neto plaća u pravosuđu porasla je za više od 64%. Administrativni referenti – sudski zapisničari dobili su povećanje veće od 70% čime smo akceptirali ono što su predsjednici Vrhovnog suda isticali u godišnjim izvješćima. Kontinuirano smo vodili brigu o pravosudnim tijelima“, kazao je ministar i dodao da je prosječno neto plaća u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju povećana za oko 50%.

Ministar je rast plaća prezentirao na primjeru administrativnog referenta - sudskog zapisničara.

''Od 495 eura 2016. do 843 eura danas. Tu se može vidjeti povećanje plaće u mandatu ove Vlade. Svjesni smo činjenice da su za pojedine kategorije radnih mjesta plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u Zakon o plaćama i zato idemo u sustav novih uredbi. S druge strane prosječna mjesečna neto plaća rasla je 49 posto što pokazuje da je plaća službenicima u pravosuđu rasla više od prosječne neto plaće'', rekao je.
 
Podsjetio je da je prošloga tjedna Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika ponuđen Sporazum - kao jamstvo da će se u drugom koraku plaće službenika i namještenika dodatno povećati. Sastavni dio tog Sporazuma je i tablica s projiciranim koeficijentima prema kojima bi prosječna plaća sudskog zapisničara iznosila oko 1000 eura neto.
 
Predsjednik Vrhovnog suda politizira temom
 
Na pitanje novinara da komentira izjave predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o odgovornosti Ministarstva za štrajk, ministar je izjavio da s predstavnicima Vrhovnog suda ima kontinuirane razgovore o unaprjeđenju pravosuđa, uključujući i razgovore oko plaća.
 
„Moj je osobni dojam da predsjednik Vrhovnog suda politizira ovom temom – to neće doprinijeti rješavanju ove situacije. U mandatu ove Vlade plaća je porasla za više od 30% od onoga što su predsjednici Vrhovnog suda tražili. Nije dao konkretne odgovore na pitanja što će dalje poduzimati. Organizacija sudske uprave je dio njegove odgovornosti“, kazao je.
 
Upitan da prokomentira moguće obraćanje predsjednika Vrhovnog suda institucijama Europske unije, ministar je odgovorio da je Europska komisija uključena u reformu sustava plaća budući da je ona dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, da se o tom procesu vode razgovori s Europskom komisijom te da će Vlada odgovoriti na sva eventualna pitanja.
 
Ponovio je da su mu vrata Ministarstva pravosuđa i uprave otvorena te da politikantstvo nikome ne donosi dobro već da je nužno raditi zajedno na unaprjeđenju sustava.
 
„Mi smo spremni na razgovore i dijalog, ne možemo pristati na ultimatume“, napomenuo je ministar Malenica.
 
Vrata Ministarstva otvorena – očekujemo nastavak dijaloga sa Sindikatima
 
Ministar je kazao kako će ponovno otvoriti razgovore s predstavnicima Sindikata i da očekuje konstruktivne razgovore koje će voditi do okončanja štrajka. Izjavio je da očekuje da će razgovori Glavne državne odvjetnice i predsjednika Vrhovnog suda s predstavnicima Sindikata biti konstruktivni odnosno da će doprinijeti rješavanju situacije.
 
„Ni Vlada ni Ministarstvo ne bježe od odgovornosti. Podaci pokazuju da Vlada ima politiku rasta plaća. Dodatak na plaću rezultat je razgovora sa Sindikatom, to je prvi korak povećanja, drugi korak ići će početkom godine“ rekao je ministar.
 
Na pitanje kada će doći do tog koraka odnosno kada će Uredba stupiti na snagu, ministar je rekao da taj proces ovisi i o dinamici razgovora sa sindikatima, ali da je cilj Ministarstva da Uredbe na savjetovanju budu do studenoga ove godine odnosno da bi do novih uvećanja došlo početkom iduće godine.
 
Komentirajući izjave oporbenih stranaka, ministar je kazao da time traže prostor na političkoj sceni, ali da razloga za sazivanje izvanredne sjednice Sabora nema.
 
„Apeliram da razgovaramo o realnim i racionalnim odgovorima na ovu situaciju. Sporazumom smo se obvezali na dodatna povećanja plaće u drugom koraku. To povećanje nije na dugom štapu. Sindikati su partneri u tom procesu. Spremni smo razgovarati i s Glavnom državnom odvjetnicom i predsjednikom Vrhovnog suda da zajedno dođemo do zajedničkog rješenja za ovu situaciju koja nije dobra za nikoga", zaključio je ministar. 
 


Pisane vijesti