Završen treći svjetski kongres probacije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Japan - probacija/3SKP2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Treći svjetski kongres probacije održan je u Tokiju, Japan, od 12. do 14. rujna 2017. godine. 

Na Kongresu je sudjelovalo oko 400 predstavnika probacijskih službi sa šest kontinenata, predstavljajući 40 različitih država. Republiku Hrvatsku predstavljala je načelnica Sektora za probaciju gđa Jana Špero.

Osim izlaganja renomiranih međunarodnih stručnjaka i 12 radionica iz područja probacije, za sudionike je organizirana i posjeta probacijskom uredu, zatvoru,  Halfway kućama, centrima za rehabilitaciju, domovima volontera u sustavu probacijske službe te rehabilitacijskoj školi za maloljetnike.

Kongres je održan pod podrškom Ministarstva pravosuđa Japana te se sudionicima obratila i ministrica pravosuđa gđa Yoko Kamikawa. U organizaciju Kongresa bile su uključene i najvažnije međunarodne organizacije iz područja rada s osuđenicima: CEP (Confederation of European Probation), APPA (American Probation and Parole Association), ICCA (International Community Corrections Associtation),  ICPA (International Corrections and Prison Association) kao i UNAFEI (Unatid Nations Asia and Far East Institute for the Prevention of Crimee and the Treatment of Offenders).

Japan je predstavio hvalevrijedan sustav probacije koji počiva na velikom broju volontera-probacijskih službenika, građana koje ministar pravosuđa imenuje na rok od dvije godine i  koji rade direktno sa osuđenicima u zajednici. U Japanu trenutno djeluje 50.000 volontera-probacijskih službenika.  Sudionicima kongresa su predstavnici Japana također predstavili i humanoidnog robota „Peppera“ koji pomaže u radu s osuđenicima na način da prepoznaje emocije kod pojedinaca i tome prilagođava pristup koji se sastoji od ciljanog dijaloga,  zajedničkog igranja igara i slično.  

Pisane vijesti | Probacija