Završetak projekta IPA 2009 “Nadogranja jedinstvenog sustava upravljanja predmetima na prekršajnim sudovima (JCMS)”

Službeni dovršetak IPA 2009 projekta “Nadogradnja jedinstvenog sustava upravljanja predmetima na prekršajnim sudovima (JCMS)” obilježit će se u srijedu, 27. studenog 2013. godine s početkom u 15 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb.

Na svečanosti zatvaranja projekta sudionicima će se obratiti: Damir Kaufman, Glavni tajnik Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i voditelj PHARE i IPA programa, Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u predstavništvu Europske Komisije u Hrvatskoj, Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica i dužnosnik ovlašten za ovjeravanje programa Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Rado Brezovar, stalni twinning savjetnik na IPA 2009 twinning projektu „Daljnje jačanje institucionalnih kapaciteta svih prekršajnih sudova“, Sanja Zoričić Tabaković, sutkinja Visokog prekršajnog suda, Tanja Pušelj Ostroški, direktorica tvrtke IGEA d.o.o. i članica Uprave IN2 d.o.o. i Mario Patafta, ključni stručnjak 1/Voditelj tima tvrtke IGEA d.o.o.

Svrha projekta daljnje je unapređenje funkcioniranja pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj kroz poboljšanje upravljanja i učinkovitosti prekršajnih sudova.

Ukupna vrijednost projekta je 419.000 eura od čega je 85% iznosa sufinancirala Europska unija kroz IPA 2009 program.

Projekt se sastojao od tri komponente, a provele su ga tvrtke IGEA d.o.o. i IN2 d.o.o, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Visokim prekršajnim sudom.

U prvoj komponenti korištenjem suvremenih informatičkih tehnologija postojeći sustav upravljanja premetima na prekršajnim sudovima (JCMS) nadograđen je novim funkcionalnostima u skladu s aktualnom zakonskom regulativom i prepoznatim potrebama prekršajnih sudovima. U drugoj komponenti izrađeni su i implementirani eSpis kompatibilni moduli, odnosno modul za centralno statističko izvješćivanje za Ministarstvo pravosuđa i Visoki prekršajni sud, modul za generiranje digitalnih dokumenata, modul za elektroničku razmjenu podataka, modul za centralnu otpremu i dostavu, modul za objavu statusa predmeta i modul za objavu informacija o ročištima. Za korištenje nadograđenog JCMS sustava i eSpis kompatibilnih modula unutar treće komponente projekta izvršena je edukacija 21 lokalnog trenera i 80 ključnih korisnika s Visokog prekršajnog suda, te prekršajnih sudova Split, Slavonski Brod, Pazin i Varaždin (s njihovim stalnim službama) na kojima je nova aplikacija implementirana i testirana.

Uz pomoć rezultata ovoga projekta omogućit će se postupanje po unificiranim poslovnim procesima na svim prekršajnim sudovima što će doprinijeti ujednačavanju sudske prakse, ali i omogućiti kvalitetno upravljanje prekršajnim sudovima. Dugoročno će ovaj projekt doprinijeti daljnjem razvoju hrvatskog pravosuđa kroz bolje upravljanje sudskim postupkom, bržu razmjenu podataka, povećanje učinkovitosti, transparentnosti i optimizaciju troškova.



Pisane vijesti | Projekti