Završna konferencija projekta „Nastavak uspostave Digitalne arhive zemljišnih knjiga na razini Republike Hrvatske“

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/04-05-2023-zavrsna konferencija/04 05 2023_slika1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U hotelu Westin u Zagrebu dana 4. svibnja 2023. održana je završna konferencija u okviru projekta „Nastavak uspostave Digitalne arhive zemljišnih knjiga na razini Republike Hrvatske“.  

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 13. prosinca 2018. godine s razdobljem provedbe od 53 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 5.028.495,58 EUR. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Opći cilj projekta bio je unaprjeđenje kvalitete funkcioniranja zemljišnoknjižne administracije kroz digitalizaciju ručno vođenih zemljišnih knjiga koja je doprinijela poboljšanju učinkovitosti i ubrzanju poslovnih procesa u zemljišnoknjižnim odjelima. Ciljanu skupinu čine djelatnici u pravosudnim tijelima Ministarstva pravosuđa i uprave. Okvirni sporazum o usluzi skeniranja između Ministarstva pravosuđa i uprave i Zajednice ponuditelja Mikrocop d.o.o. i Verox d.o.o. potpisan je u siječnju 2020. s rokom provedbe od 36 mjeseci. Provedba projektnih aktivnosti započela je u travnju 2020. godine, a završila je u ožujku 2023. godine.

Tijekom provedbe ovog projekta skenirane su te pretvorene u digitalni oblik zemljišne knjige 70 zemljišnoknjižnih odjela diljem Republike Hrvatske. Digitalizirano je ukupno 29.871.107 stranica. Također, o načinu korištenja sustava digitalne arhive educirano je ukupno 344 korisnika. Radi se o službenicima zemljišnoknjižnih odjela te službenicima Ministarstva pravosuđa i uprave.
Uzvanicima na svečanosti obratio se g. Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Kratak pregled te značaj dosadašnjih projektnih operacija koje su financirane bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, s aspekta Upravljačkog tijela predstavila je gđa Marija Cvjetković  iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ostvarene rezultate projekta predstavile su Jasna Vujnović, ispred Zajednice ponuditelja Mikrocop d.o.o. i Verox d.o.o. te Erika Kaloćira Reljić ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.
 

Pisane vijesti | Projekti