Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave o plaćama pravosudnih dužnosnika

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/travanj/IMG_1144-1.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predložilo je povećanje osnovice od 8% za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28% za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja će nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu.

Radi objektivnog informiranja javnosti, ističemo da su izračuni temeljeni na  podacima o isplaćenim plaćama za mjesec veljaču te prikazuju vjerodostojan i aktualan prikaz stanja i materijalnog statusa pravosudnih dužnosnika. 

U postojećem sustavu pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najnižim radnim stažem isplaćena je plaća u iznosu od 1.512 eura neto, dok je pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najvišim radnim stažem isplaćeno 1.749 eura neto. Prosječna isplaćena plaća u prvom stupnju iznosi 1.648 eura neto. Od 1.006 sudaca na prvom stupnju samo 34 suca ima radni staž od 10 godina i manje, dok je prosječni radni staž na prvom stupnju 25 godina.

Predloženim Zakonom plaće svih pravosudnih dužnosnika će porasti, u okviru proračunskih mogućnosti. Plaće sudaca na drugom stupnju povećat će se u prosjeku za 241 euro, sudaca visokih sudova za 281 te sudaca Vrhovnog suda za 312 eura u prosječnom neto iznosu.

Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem prošle godine i od početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Održani su sastanci s predstavnicima sudaca prvog stupnja, predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom kojima su predstavljeni svi prijedlozi Ministarstva.

U Radnu skupinu uključeni su predstavnici svih razina sudova i Državnog odvjetništva te je na posljednjoj radnoj skupini većina članova podržala prijedlog izmjena i dopuna Zakona i nastavak rada Radne skupine na izradi cjelovitog sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Ističemo da će Radna skupina nastaviti raditi na otvorenim pitanjima indeksacije plaća, izjednačavanja županijskih sudaca s plaćama sudaca visokih sudova, stupnjevanja plaća, kao i na pitanjima vezanih uz druga materijalna prava.

Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.

Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova.

Ministarstvo pravosuđa i uprave predloženi će zakon uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak.
 
 

Pisane vijesti